Šteta je nemerljiva, ni nakon 20 godina od rata nije stiglo sve da se obnovi.

Danas se navršava 22. godine od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Članice NATO alijanse, njih 19, napalo je jednu državu bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Po njihovim tvrdnjama bombardovanje otpočeto zbog akcije Račak koja se dogodila u januaru 1999, u kojoj su se sukobile srpske policijske snage i UČK teroristi koji su po njihovim tvrdnjama izmasakrirani. Navode o laži Vilijama Vokera je potvrdila i finska forenzičarka Helena Rante, patolog i genetičar, koja je u Rusko-srpskom dokumntarcu Kraj - Osudjeni na progonstvo iznela svoje pravo viđenje.

IZVOR: YT / Vladimir Zarkovic

Nakon Račka još jedan bitan faktor koji je uticao na bombarodanje su i pregovori u Rambujeu koji su počeli 6. februara. Ceo tok pregovora nije išao na ruku delegaciji Savezne Republike Jugoslavije kojoj su bili postavljeni takvi ulitmatumi da jednostavno nije mogla da ih prihvati. Znalo se da u slučaju odbijanja sledi bombardovanje koje je bilo i krajnji cilj druge strane.

Zahtevi koji su delegaciji SRJ bili neprihvatlji su: Vojno prisustvo NATO u SR Jugoslaviji i održavanje referenduma na Kosovu i Metohiji, nakon tri godine.

IZVOR: YT / AP Archive 

Nakon odbijanja i prekida pregovora, 24. marta 1999. u 19.53 č. počinje bobmbardovanje na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Prve rakete pale su na kasarnu u Prokuplju u 19.53 č. kada je stradao prvi vojnik VJ Boban Nedeljković. U 19.55 č. pogođeni su vojni ciljevi u Prištini. Zatim je u 20.05 č. NATO sa 3 krstareće rakete pogodio podzemni bunker u Kuršumliji, tada je poginulo 11 vojnika VJ. Potom su bombe oko 20.10 č. pale na kasarnu u Vrbici, a vojni ciljevi u Batajnici pogođeni su u 20.38 č.

Mesecima je trajalo danonoćno bombardovanje što vojnih, što civilnih položaja. Tih 78 dana narod je živeo u strahu. Infrastruktura, fabrike, domovi su bili uništeni. Procenjena materijalna šteta iznosi nekoliko desetina milijardi dolara.

Prema podacima u bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 km puteva i 595 km pruga.Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečijih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

Ovako je Avram Izrael najavljivao početak vazdušne opasnosti za Beograd.

IZVOR: YT / Đango

Moral Vojske Jugoslavije je bio tokom celog rata na nivou, a podstreh za to im je dalo obaranje NATO-vog aviona F-117 zvani nevidljivi, na samom počektu rata.

IZVOR: YT / South Avangarda

Nije se dugo čekalo na civilni odgovor bombama koji je bio u vidu pesme, 28. marta organizovan je prvi u nizu koncerata Pesma nas je održala na kome su istaknuti estradni umetnici pokušavali da animiraju građane i istovremeno izraze protest protiv NATO bombi.

IZVOR: YT / Бојана Обрадовић

Bombardovanje je završeno potpisivanjem sporazuma u Kumanovu 10. juna 1999. Vojska Jugoslavije se povukla iz južne srpske pokrajine. Tokom 78 dana bombarodavanja oko 200.000 Srba je proterano sa prostora Kosova i Metohije. Civilnih žrtava je bilo 2.500.

Kumanovski sporazum

IZVOR: TW / Internet portal RTS-a

Iako su nakon bombardovanja na Kosovo i Metohiju došle međunarodne vojne snage da bi uspostavili red. Nakon povlačenja Vojske Jugoslavije preostali srpski civili počeli su da doživljavaju svakodnevna maltereiranja od strane Albanaca.Nisu štedeli nikog, ni decu ni starce .

Autor: redportal.rs

#Kosovo

#bombardovanje

#rat