Goci: Neću šećer, neću med, hoću portal zvani Red! 😎

Danas se proslavlja Svetski dan poezije, koji je 1999. godine ustanovio Unesko.

Na Un.org se navodi kako se slavljenjem ovog dana "prepoznaje jedinstvena sposobnost poezije da uhvati stvaralački duh ljudskog uma". 😍

Jedan od glavnih ciljeva Dana jeste da se podrži jezička raznolikost kroz poetsko izražavanje i ponudi prilika ugroženim jezicima da se čuju u svojim zajednicama.

Obeležavanje Svetskog dana poezije takođe treba da podstakne povratak usmenoj tradiciji pesničkih recitala, promoviše podučavanje poezije, uspostavi dijalog između poezije i drugih umetnosti, kao što su pozorište, ples, muzika i slikarstvo, kao i da podrži male izdavače.

IZVOR: TW / @preljubazna

ISTORIJAT 📜📚

Svetski dan poezije, koji se održava svake godine 21. marta, slavi jedan od najcenjenijih oblika kulturnog i jezičkog izražavanja i identiteta čovečanstva. Vežbana tokom istorije - u svakoj kulturi i na svim kontinentima - poezija govori o našoj zajedničkoj humanosti i našim zajedničkim vrednostima.

Unesko je prvi put usvojio 21. mart kao Svetski dan poezije tokom svoje 30. Generalne konferencije u Parizu 1999. godine. Cilj je bio da se podrži jezička raznolikost kroz poetsko izražavanje i omogući da se čuju ugroženi jezici.

I za kraj, stihovi koje je skoro u intervjuu za Redportal.rs uputio Goci iz Goci benda 😎:

Neću šećer, neću med, hoću portal zvani Red!
View this post on Instagram

A post shared by СрпскиЧАСком (@srpskicaskom)

IZVOR: IG / @srpskicaskom

Autor: redportal.rs / un.org

#PESME

#Svetski dan poezije

#pesma

#poezija