Obaraju šansu za razvoj teških oblika bolesti 💉

Dva klinička testiranja ukazuju da posebni tretmani antitelima mogu da drastično umanje slučajeve smrti i hospitalizacije među ljudima zaraženim srednjim i blažim oblikom COVID-19, posebno kod onih koji su rizični i imaju veliku šansu da razviju težak oblik infekcije.

Prva studija je otkrila da antitela koja su razvili Vir Biotechnology iz San Franciska i GSK iz Londona smanjuju šansu za hospitalizaciju ili smrt za čak 85%. U drugoj studiji koktel 2 vste antitela (blamlanivmab i etsevimab, oba proizvedela kompanija Eli Lily iz Indianapolisa) smanjuju rizik hospitalizacije i smrti za čak 87%.

Rezultati obe studije su objavljeni 10. marta. Ove studije su urađene po najvišim mogućim standardima, ali još uvek nisu štampane u celosti. One su samo poslednje u seriji studija koje ukazuju da ovi tretmani mogu drastično pomoći u poboljšavanju stanja obolelih i da mogu, ako se rano primene, kompletno eliminisati potrebu za hospitalizacijom.

Prirodna reakcija tela na virusnu infekciju jeste da generiše veliki broj antitela, od kojih su neka sposobna da direktno spreče virus da se replicira. U ranim danima pandemije istraživači su jurili da identifikuju antitela koja su najefektivnija protiv koronavirusa i da njih proizvode u velikim količinama. Dobijena antitela, koja se nazivaju monoklonalna, od tada su testirana u više različitih konteksta i tretmana za COVID-19.

Antitela komapnija Vir i GSK, nazvana VIR-7831, prvi put su izolovana još 2003. godine iz osobe koja se oporavljala od SARS-a, koji je veoma sličan koronavirusu. Isto antitelo je takođe nađeno da radi kao vezivni protein i kod virusa SARS-CoV-2.

Kompanije su takođe objavile da je u laboratorijskim studijama VIR-7831 uspeo da se veže (da deluje) za varijantu koronavirusa B.1.351, koji je prvi put identifikovan u Južnoj Africi.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#Covid19

#Korona virus

#coronavirus

#covid 19

#korona

#korona srbija

#koronavirus