Prosečan broj spermatozoida kod muškaraca pao za 50% za 4 decenije 🤯

Ceo spektrum reproduktivnih problema kod muškaraca u zapadnim zemljama raste kumulativnom cifrom od 1% godišnje. U taj procenat je uključeno sve: od pada broja spermatozoida, pada nivoa testosterona, rasta broja slučajeva raka testisa, pa sve do broja slučajeva erektilne disfunkcije. Kod žena je slična situacija: broj pobačaja raste otprilike istom stopom od 1% godišnje (statistika iz SAD), kao i slučajevi gde je potrebno surogat majčinstvo.

Statistika na nivou celog sveta je takođe vrlo slična (skoro ista zapravo). Pad plodnosti kod oba pola je bio konstantan i iznosio je oko 1% godišnje od 1960. do 2018. godine.

Na prvo čitanje čini vam se da to i nije neki veliki postotak. Ali je i te kako veliki problem i cifra je katastrofalna. Kumulativno, to je pad od 10% po dekadi i od čak 50% u poslednjih 50 godina. 😱 Kada se samo fokusiramo na jednu stavku, poput činjenice da je prosečan broj spermatozoida u prosečnom muškarcu opao za 50% procenata u poslednjih 40 godina, (analiza objavljena 2017. godine u časopisu Human Reproduction Update), teško je a ne videti razmere problema koji su zahvatili zdravstveno stanje ljudi.

Stoga, postavlja se pitanje: Ako je situacija ovako alarmanta, zbog čega to ne čujemo sa svih strana? Odgovor je vrlo prost. Izuzev malog kruga doktora i naučnika koji se bave izučavanjem i borbom protiv reproduktivnih problema ljudi, vrlo malo nas i zna za ove činjenice.

Pride, njihova pojava je u vezi sa modernim načinom života, tačnije svi oni su podstaknuti prvenstveno prisustvom hemikalija, koje menjaju balans i koncentraciju hormona u telu (odnosno hormona koji ometaju rad endokrine žlezde) i koji se nalaze svugde. Ove hemikalije, koje čine ftalati, bispenol A, protivpožarne hemikalije itd., postali su apsolutno sveprisutni u modernoj svakodnevici. Nalaze se u flašama za vodu, pakovanjima za hranu, elektronskim uređajima, kozmetici, higijenskim hemikalijama i mnogim drugim predmetima koje koristimo na svakodnevnoj bazi. Njihova masovna proizvodnja započeta je 1959. godine, kada je počeo i da se beleži sveopšti pad plodnosti.

Izloženost ovakvim hemikalijama je posebno štetna tokom trudnoće, jer ono što se događa tokom trudnoće prenosi se dalje na dete. Izloženost trudnice vazduhu, vodi, hrani i kozmetici, koji su prepuni ovih hemikalija, imaju za rezultat da prodiru u njeno telo i utiču na sam fetus i njegov buduću reproduktivni razvoj. Ovo je posebno tačno za rane stadijume trudnoće, i posebno je opasan za dečake.

Na primer, ako je majka izložena hemikalijama koje blokiraju rad androgena tokom prvog tromesečja trudnoće - to će direktno uticati na razvoj reproduktivne sposobnosti dečaka na više načina. Može stvoriti smanjenje anogenitalne distance (distance između penisa i anusa), što je direktno povezano sa razvijanjem manjeg penisa i, kasnije u odraslom dobu, drastično manjeg broja spermatozoida. Pored toga, slučajevi prenatalne disrupcije muškog sistema hormona rezultiraju manjim nivoom testosterona i povećanim rizikom da beba neće spustiti testise tokom svog razvitka (kriptorkidizam) ili će razviti poseban tip deformisanog penisa (hipospadias) na rođenju. U slučaju da se dečak sa ovakvim defektima rodi, kao odrasla jednka imaće drastično umanjen broj spermatozoida, kao i veliku šansu da razvije rak testisa.

Ovakav roj povezanih reproduktivnih problema, i za žene i za muškarce, predstavlja ogroman izazov svetskoj populaciji. Osim očiglednog problema pada plodnosti i broja novorođenih beba, disrupcija endokrinog sistema je takođe i jedan od glavnih krivaca naglog porasta autoimunih bolesti, kao i sve veće epidemije gojaznosti i metaboličkog sindroma (spoj više različitih problema koji drastično povećavaju mogućnost za razvitak različitih oboljenja srca, moždanog udara i dijabetesa 2).

Za sada moderan život i njegove posledice nastavljaju sigurnim i neometanim korakom napred, a kakve će njegove posledice biti, verovatno će spoznati naša deca i unuci.

Autor: redportal.rs

#Defekti

#Hemikalije

#Moderan život

#Neplodnost

#Oboljena

#Oboljenja

#Polni organi

#Reproduktivni sistem

#Testisi

#bebe

#bolesti

#deca

#dečaci

#plodnost

#spermatozoidi