Miloš Crnjanski, srpski književnik, novinar i diplomata, rođen na današnji dan

Danas proslavljamo rođendan slavnom srpskom književniku, Milošu Crnjanskom.🥳 Odrastao je u Austrougarskoj, u Temišvaru, ali mu je ljubav prema srpskom imenu od malena usađena.

Studije medicine koje je upisao 1913. godine u Beču nikada nije završio, ali je prvu pesmu Sudba objavio 1907. g. Principov hitac koji je obeležio početak Velikog rata ga je dočekao u Beču, pa je prisilno mobilisan i poslat na istočni front. Tu je ranjen ranjen, pa je najveći deo rata proveo u bolničkoj samnici.

Zanimljivo je da je najbolje slike iz mladosti Crnjanskog imamo upravo u austrougarskoj uniformi. Smrt koju je tada još mladi pesnik video pratiće ga čitav život.

Bio je oženjen Vidom Ružić, zbog koje je otišao u Pariz bez ičega. Njihovi savremenici tvrde da je to bila najveća ljubav tog doba.

U međuratnom periodu bio je novinar i diplomata u Berlinu, Madridu, Rimu.

Zanimljivo da je baš na Milošev rođendan Ivo Andrić 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost, ali je nagrada SANU za najbolje delo u dvadesetom veku otišla u ruke Crnjanskom za delo Seobe.

Posle Drugog svetskog rata zbog nerazumevanja sa novom političkom i intelektualnom elitom nije se vraćao u Jugoslaviju, ali mu je to bilo omogućeno 1965. g. Pri očekivanom zagrljaju sa Beogradom piše najlepše stihove Lamenta nad Beogradom.

Umro je 30. novembra 1977. i sahranjen je dostojanstveno, ali ne i pompezno, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Autor: redportal.rs

#ROĐENDAN

#crnjanski

#miloš crnjanski