U francuskoj Olimpiji održala je 72 uzastopna koncerta.

Glumica i pevačica Olivera Katarina slavi svoj 81. rođendan. Rođena je kao Olivera Petrović 5. marta 1940. u Beogradu. Detinjstvo je provela u samom centru Beograda, u Pop Lukinoj ulici.

Po završetku gimnazije upisuje Pravni fakultet, po nagovoru oca, ali ubrzo shvata da to nije za nju pa odlazi u Pariz. Po povatku upisuje pozorišnu akademiju. Bila je u klasi sa Petrom Kraljem i Milenom Dravić.

Dva puta se udavala, prvi put za kritičari Vuka Vuča, a drugi put za političara Miladina Šakića sa kojim ima sina, slikara, Maneta Šakića.

Kao interpretator izvornih narodnih pesama i romskih romansi održala je više od sto koncerata širom sveta, snimila je singl i LP ploče sa srpskom, ciganskom, grčkom, indonežanskom i crnačkom muzikom.

U francuskoj Olimpiji održala je 72 uzastopna koncerta, a na koncertima su prisustvovale sve velike francuske zvezde filma i muzike toga vremena. Olivera Katarina je ostala upamćena kao jedina žena pred kojom je klečao Salvador Dali nakon njenog koncerta u Parizu, jer je bio oduševljen njenom lepotom i glasom.

Debitovala je na filmu Dobra kob iz 1964. Takođe, igrala je u desetak domaćih i dvadesetak inostranih filmova. Za film Goja nagrađena je na filmskim festivalima u Moskvi i Veneciji, a njena najpoznatija uloga je u filmu Skupljači perja iz 1967.  koji je nagrađen na filmskom festivalu u Kanu. Poslednji film koji je snimila je Čarlston za Ognjenku.

Nagrađena je u oktobru 2020. Nušićevom nagradom, koja se dodeljuje glumcima za životno delo.

Uživajte u njenoj čuvenoj pesmi Pariski lokal.

IZVOR: TW / gogi bogi

Autor: redportal.rs

#PESME

#film

#gluma

#olivera katarina