Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu ove godine trajaće duže

DOM OMLADINE: Budući da 67. Martovski festival zbog pandemije koronavirusa nije održan tokom 2020. godine, u skladu sa odlukom Odbora festivala naredno izdanje biće duplo: 67/68. Martovski festival održaće se od 22. do 28. marta 2021. godine u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja. Biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala. 🎬

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu ove godine trajaće duže - 7 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video-art, animirani film i kratki igrani film - kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.

Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master klasovi, kao i drugi prateći programi.

Novi umetnički direktor Martovskog festivala je Dejan Dabić, filmski kritičar i autor animiranih filmova, dugogodišnji selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu i urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra.

View this post on Instagram

A post shared by Dom omladine Beograda (@domomladinebeograda)

IZVOR: IG / @domomladinebeograda

O filmovima koji su ušli u takmičarski program 67. i 68. Martovskog festivala odlučivala je selekciona komisija u sastavu: Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent; Vladimir Šojat, filmski i TV montažer, filmski autor i video-umetnik; Nikola Majdak mlađi, snimatelj, animator, reditelj i predavač. Članica selekcione komisije za izbor takmičarskog programa 68. Martovskog festivala je i Dragana Latinović, rediteljka i producentkinja. Stručni saradnik selekcione komisije 67. Martovskog festivala je Dragan Nikolić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

Žiri 67/68. Martovskog festivala, koji će odlučivati o nagradama: Grand Prix Martovskog festivala, nagrade za najbolji film (po kategorijama), strukovne nagrade (za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/komponovanu muziku), radiće u sastavu: Želimir Žilnik, reditelj i scenarista (predsednik žirija), Srbija; Vera Vlajić, rediteljka, scenaristkinja i animatorka, Srbija; Igor Bezinović, reditelj, Hrvatska; Dimitris Kerkinos, profesor i estetičar filma, Grčka; Radoslav T. Stanišić, doktor dramskih umetnosti, odsek filmologija, i filmski i TV reditelj, Crna Gora.

Pored takmičarskog, Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine: Svetska panorama, Regionalna panorama i Domaća panorama. Publika će imati priliku da pogleda filmove koji su pobednici velikih svetskih festivala, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermon Feranu, Drami i Berlinu.

Autor: redportal.rs

#DOB

#Dom omladine Beograda

#beograd

#film

#filmski festival