Lokalitet Civita Giuliana

Očuvana i vrhunski ukrašena ceremonijalna kočija pronađena je u blizini Pompeja, objavila je juče uprava arheološkog parka, nazivajući ga otkrićem koje nema premca u Italiji.

Kočija sa 4 točka je otkrivena u portiku štale, gde su još 2018. godine pronađeni ostaci 3 konja, od kojih je jedan još uvek imao am i opremu na sebi.

Pompeja je uništena u erupciji Vezuva 79. godine n. e., kada je ceo grad zakopan pod slojem pepela, u kome je život izgubilo između 2.000 i 15.000 ljudi.

Prema izjavi arheološkog parka Pompei, otkrivena je ceremonijalna kočija sa 4 točka, gvozdeni delovi opreme za konje, bronzane i limene dekoracije, mineralizovano drvo od delova kočije i ostaci organskih materija od konopaca pa sve do cveća.

Lokalitet na kome je pronađen ovaj nalaz poznat je pod imenom Civita Giuliana. Na tom mestu se nalazila vila nepoznatog patricija, koji je živeo nekoliko stotina metara udaljen od samog grada Pompeje.

Primerak kočije koji je otkriven služio je za prevoz tokom različitih ceremonija i verovatno je pripadao vrsti kočija koja se nazivala pilentum, a koju su koristile najčešće bogate matrone tokom festivala, parada i procesija.

Lokalitet i arheološki park Pompei je bio zatvoren ubrzo nakon izbijanja pandemije, ali je od 18. januara ponovo otvoren za posetioce.

Autor: redportal.rs

#Antika

#Arheologija

#Italija

#Kočije

#Pompei

#Pompeji

#rim