Recept koji je bio izgubljen milenijumima

Arheolog Erve Deluf je 2015. godine vršio je iskopavanja na lokalitetu u blizu jednog sela u centralnoj Francuskoj, kada je naleteo na jedan neobičan grob, još iz 2. veka pre nove ere.

Ovu oblast su nekada nastanjivali Arverni, jedno od moćnih galskih plemena tokom Gvozdenog doba i kasnije rimskog carstva. U njemu je našao telo Gala od oko 30 godina koji je pored sebe imao žrtvenu flašu vina.

Sve to ništa ne bi bilo neobično da 3 godine nakon toga arheolog Nikolas Garnije nije pronašao tragove kanabisa u loncu za vino:

Ovi fragmenti biljaka mogli su se dodati vinu da bi ga aromatizovali i dali mu psihoaktivni efekat.

Profesor arheologije Metju Pou koji je specijalizovan za stara vina kaže da nije iznenađen i objašnjava da je u to vreme vino imalo tendenciju da se brzo pretvori u sirće i onda su drevni ljudi koristili aditive poput gipsa, morske vode, pa čak i kanabisa da bi poboljšali ukus.

Ovo ne mora da znači da su od takvog vina bili "urađeni" zato što je kanabisu ipak potrebna termička obrada da bi se THC oslobodio, ali Metju Po navodi da su Gali možda baš i želeli ovakve efekte.

Nakon što je taj intervju pročitao Rafael De Pablo kao francuski uzgajivač kanabisa, stubio je u kontakt sa prijateljem koji je stručnjak za vino i odlučili su se da krenu u novu proizvodnju ovog pića.

Početkom 2021. godine De Pablo je konačno flaširao prvo vino od kanabisa, napravljeno od bordoa i CBD-a. De Pablo ne želi da otkriva sastojak sve dok ne bude registrovao svoj patent.

Autor: Vice.com

#Kanabis

#Marihuana

#THC

#vino