Apokalipsa koja je trajala ceo milenijum 😨

Pre 42 milenijuma magnetni polovi Zemlje su se obrnuli, uzrokujući privremeni kolaps magnetnog polja. Prema najnovijoj studiji, promena je bila apokaliptična, izazivajući potrese u klimi i drastične promene na površini Zemlje. Nebo je bilo prepuno oluja, električnih pražnjenja, aurora i kosmičke radijacije. Istraživači čak i pretpostavljaju da je ovakva promena imala odlučujući uticaj na naše najbliže rođake hominide - neandertalce - ona ih je eliminisala.

Lako je pretpostaviti da su Zemljini polovi stabilni i nepromenljiivi: sever je sever a jug jug. Ali magnetni polovi se šetaju, i to po nekoliko kilometara svake godine. Prema geološkim podacima, Zemlji je odavno vreme za novi preokret. Iako nepotvrđeno, smatra se da su za promene polova odgovorni pokreti istopljene magme pod površinom Zemlje.

Promena koja je nastala pre 42.000 godina ostavila je magnetno polje drastično oslabljeno ceo jedan milenijum.

Da bi razumeli na koji način je ovo uticalo na Zemlju, naučnici sa Univerziteta Novi Južni Vels i iz Muzeja Južne Australije ispitivali su prstenove na prastarom kauri drveću - očuvanom u sedimentima preko 40.000 godina.

Otkrili su jasne znake globalne klimatske krize. Kao što su preneli u časopisu Science, tri prstena su pokazala drastičan skok u prisustvu ugljenika u atmosferi pre 42.000 godina. Ovo je najverovatnije posledica gubitka magnetnog polja, tj. štita od kosmičke radijacije.

Gubitak štita je imao pogubne posledice po prirodu i može biti razlog velikom izumiranju koje se dogodilo upravo u tom periodu.

Vremensko poklapanje gubitka magnetnog štita sa izumiranjem neandertalaca i megafaune u Australiji odista ukazuje na globalni efekat promene polova.

Da se nešto tako odigra danas, posledice bi bile nesagledive po moderno društvo. Na primer, nadolazeća kosmička radijacija bi uništila elektromrežu i sve satelitske veze. A da ne pominjemo direktne efekte po živi svet i okolinu.

Autor: redportal.rs

#Anarktik

#Magnetni polovi

#Neandertalci

#Promena polova

#Ravna zemlja

#arktik

#jug

#sever

#zemlja