Hitler, Staljin, Tito, Trocki i Frojd su 1913. živeli u istom mestu

Pre jednog veka, jedan deo Beča bio je domaćin Adolfu Hitleru, Lavu Trockom, Josipu Brozu, Sigmundu Frojdu i Josifu Staljinu.

U januaru 1913. godine, čovek čiji je pasoš bio ime Stavros Papadopoulos, iskrcao se iz krakovskog voza na stanici Severni terminal u Beču. Tamne puti, nosio je velike seljačke brkove i obični drveni kofer.

Foto: Printscreen

"Sedeo sam za stolom. Bio je nizak, mršav, njegova sivosmeđa koža prekrivena pegama". Pisac ovih redova bio je disident ruski intelektualac, urednik radikalnih novina pod nazivom Pravda (Istina). Zvao se Lav Trocki. Čovek kojeg je opisao u stvari bio je Josif Vissarionovič Džugašvili, prijateljima je bio poznat kao Кoba, a mi ga danas znamo Staljina. Živeo je u Beču nekoliko meseci.

Sigmund Frojd je već bio nastanjen u Beču. Psihoanalitičar je živeo i vežbao na gradskom Berggasseu. Mladi Josip Broz, radio je u fabrici automobila Daimler u Bečkom Novom mestu, gradu južno od Beča.

Potom je tu bio dvadestčetvorogodišnjak sa severozapada Austrije čiji su snovi o studiranju slikarstva na bečkoj Akademiji lepih umetnosti dva puta propali ponat svima kao Adolf Hitler.

Beč je tada bio glavni grad Austro-Ugarske carevine u kojoj je živelo 15 nacija i preko 50 miliona stanovnika. Nedaleko od ove petorice budućih aktera živelu su i car Franc Jozef i njegov naslednik Franc Ferdinand.

Niko ne zna da li su se oni kad sreli, ali tokom nekoliko meseci 1913. godine u Beču je živelo više od pet osoba koje su sigurno obeležile prošli vek u određenim periodima.

Autor: redportal.rs

#Austrija

#Beč

#Frojd

#Hitler

#Staljin

#Tito

#Trocki