Istraživanja sada pokazuju da konzumiranje zelenog čaja i kafe može smanjiti rizik od smrti.

Naučnici su ispijanje dnevne šoljice kafe povezali sa manjim rizikom od smrti, kako onih koji su preživeli moždani udar, tako i zdravih ljudi, dok je pijenje 7 ili više šolja zelenog čaja povezano sa manjim rizikom od smrti i onih koji su preživeli moždani udar.

Istraživači sa univerziteta u Osaki proučavali su vezu između čaja, zdravlja srca i rizika od smrti kod 46.000 učesnika starosti od 40 do 79 godina u različitim zajednicama u Japanu tokom oko 18 godina.

Njihovi rezultati su pokazali da su osobe koje su preživele moždani udar, pijući 7 ili više šolja dnevno, imale 62 odsto manji rizik od smrti od onih koji su preživeli moždani udar i jedva da su pili zeleni čaj. Slična povezanost pronađena je i za muškarce koji su preživeli srčani udar. Međutim, kod učesnika bez prethodnih srčanih problema nije primećen smanjeni rizik povezan sa zelenim čajem.

Profesor Navid Satar, medicinski istraživač i stručnjak za zdravlje srca, zabrinut je zbog ovakvih rezultata. Rekao je: - 62 procenta je ogromno. Statin to ne radi, lečenje krvnog pritiska to ne čini. 

- Nema dobrih dokaza da će određene hranljive materije biti više ili manje korisne bez obzira da li ste imali srčani udar. Zavisi od ponašanja i aktivnosti. Može biti da su ljudi nakon moždanog udara u tolikoj formi da mogu uzeti sedam šolja zelenog čaja - dodao je.

Profesor Hiroiasu Iso, vodeći autor izveštaja, takođe je rekao da su im potrebne informacije o načinu života učesnika kako bi u potpunosti razumeli svoja zapažanja. Dodao je da potencijalne zdravstvene koristi mogu zavisiti od načina na koji pravite čaj ili kafu.

Izbegavanje prekomernog mleka ili šećera je najzdraviji način pijenja čaja i kafe, ograničavajući srčane probleme povezane sa šećerom.

Iako su svoja otkrića prilagodili nekim zbunjujućim varijablama, poput istorije pušenja ili dijabetesa, istraživači ističu da lažno izveštavanje učesnika ograničava zaključke koje mogu izvući.

Autor: Magazin Novosti

#Japan

#SMRT

#kafa

#čaj