San je veliko čišćenje uma 😏😴

Ljudi oko trećine svog života provedu u snu, ali ova aktivnost (suprotno mišljenjima mnogih) nije nikakvo gubljenje vremena. Nova studija koja je bazirana na proučavanju voćnih mušica objasnila je kako duboki san (REM faza) ima nezamenjljivu ulogu u čišćenju otpada iz mozga.

Kao što je objavljeno u časopisu Science Advances, naučnici sa Univerziteta Northwestern primetili su zanimljivu stvar. Kada mušice padnu u stanje dubokog sna, konstantno pomeraju svoj nos. Tim veruje da ovi pokreti služe da povećaju nivo hemolimfa u telu. Pored raspoređivanja hranljivih materija, ova tečnost, koja se pomera po telu, takođe izbacuje i toksične nusproizvode iz mozga.

Čišćenje otpadnih tečnosti iz mozga je veoma važna stvar za održavanje zdravlja uma. Tokom sna ta tečnost se eksponencijalno izbacuje.

Da bi potvrdili ove tvrdnje, naučnici su upumpali obojenu tečnost u mušice kako bi pratili njeno kretanje po telu. Otkriveno je da su one mušice sa nedostatkom sna drastično manje sposobne da izbace tečnost iz sistema. Takođe, značajno manje su bile sposobne da se oporave od povreda, što je još jedan dokaz koliko je važan san.

Na prvi pogled može nam čudno izgledati odabir mušica kao zamorčića za testove koji se tiču ljudskog uma. Ali oni su jedni od najčešćih test-životinja koje se koriste u biomedicini. Na primer, imaju, kao i mi, 24-časovni ciklus aktivnosti i spavanja. Još 2019. godine studija objavljena u časopisu Science pokazala je kako se ljudski mozak sam automatski čisti tokom sna. Kada uđemo u stanje dubokog sna, dovod krvi u mozak opada, a umesto njega raste priliv cerebrospinalne tečnosti, koja ulazi i izlazi iz mozga poput talasa. Ova studija je potvrdila da cerebrospinalna tečnost odista funkcioniše kao čistač mozga i da je ulazak u REM fazu sna apsolutno presudan za zdravo funkcionisanje uma.

pročitajte još

MOZAK VS. SRCE ⚔⚔⚔

Autor: Tom Hale / redportal.rs

#Duboki san

#REM

#Um

#mozak

#san

#zdravlje

#Čišćenje uma