Čuvaj jezik srpskih velikana, radi prošlih i budućih dana 💗

BEOGRAD: U susret manifestaciji Svesrpski dečji sabor, koju svakog maja organizuju Dečji kulturni centar Beograd i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, napravljena je pesma Negujmo srpski jezik.

📜 Tekst pesme je napisao Branko Stevanović, a muziku Leontina Vukomanović, saopštili su iz Dečjeg kulturnog centra.

👧🏻 Projekat Deca - Srbiji, koji je pokrenulo Udruženje nastavnika muzičke kulture Srbije, obuhvata srpsku dece iz regiona i dijaspore, udružene u horskom pevanju sa vršnjacima iz Srbije. U vreme pandemije COVID-19, kada su bile zatvorene škole u Evropi i regionu, 50 dece sa nastavnicima srpskih dopunskih škola Danske, Francuske, Italije, Slovenije i Republike Srpske, na onlajn probama, pripremali su pesmu Negujmo srpski jezik. Zajedničkim muziciranjem i pevanjem skrenuli su pažnju na značaj povezanosti regiona i dijaspore sa maticom Srbijom, kroz učenje jezika. Nakon pesme Strujno kolo, upriličene na Nacionalni dan nauke i rođendan Nikole Tesle, u kojoj su učestvovala deca Srbije sa srpskom decom iz Amerike i Kanade, Negujmo srpski jezik je 2. numera u ovom projektu. Autori projekta su Aleksandra Stanković i Leontina Vukomanović.

🎶 Učestvuju: deca iz Srpske dopunske škole u Francuskoj, Italiji i Sloveniji (Blaženka Trivunčić, koordinator; nastavnici: Marija Praizović, Tamara Nacik, Jelena Jovanović, Slađana Marković, Dragica Doderović, Veće nastavnika iz Slovenije i Nevena Stupar); deca iz Srpske dopunske škole u Danskoj (učiteljica Ksenija Maričić); deca iz Republike Srpske (JU OŠ Sveti Sava Banjaluka i JU OŠ Aleksa Šantić, nastavnici: Jelena Stanišić i Slavko Nikolić).

Pesmu možete čuti na linku ispod 👇🏻:

IZVOR: YT / Mala Mocna Muzika

Autor: redportal.rs

#Aleksandra Stanković

#Branko Stevanović

#Leontina Vukomanović

#Negujmo srpski jezik

#Strujno kolo

#Svesrpski dečji sabor

#Udruženje nastavnika muzičke kulture Srbije

#pesma