Televizijska premijera

BEOGRAD: Srpski film Dara iz Jasenovca reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imaće ekskluzivnu televizijsku premijeru na Prvom programu Radio-televizije Srbije 20. februara u 20 č., javlja RTS.

Dara iz Jasenovca je bila srpski kandidat za Oskara. Istorijska je drama koja je pokrenula lavinu različitih komentara.

Film je premijerno prikazan 25. novembra u Gračanici. Beogradska premijera uz prisustvo autorske i glumačke ekipe zakazana je za 22. april, kada se obeležava 76 godina od proboja poslednjih zarobljenika iz logora Jasenovac.

Istorijska drama o stravičnim zločinima u Drugom svetskom ratu od 5. februara sa uspehom se prikazuje u bioskopima širom Amerike. Na red je došla i publika u Srbiji.

Producent filma Maksa Ćatović za RTS je istakao:

Odluka da se film prikaže na televiziji pre normalnog života u bioskopima je nezavisno doneta od reditelja Antonijevića i mene, a prouzrokovana je svom pričom koja se dešava oko filma, njegove nominacije za našeg kandidata za Oskara, a pogotovo na par neumesnih i neosnovanih kritika - gde je film naša propaganda i da Srbi nisu bili žrtve u Jasenovcu. Tako da je naša želja bila da prikažemo film pre vremena da ga što više ljudi vidi.

Foto: fcs.rs/Filmski centar Srbije

Glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa Olivera Kovačević je navela:

Značajno je da Radio-televizija Srbije u ovom trenutku emituje film Dara iz Jasenovca. Bilo je dosta kontroverzi u vezi sa ovim filmom od društvenih, istorijskih, umetničkih i mislim da je pravi trenutak da građani Srbije pogledaju ovaj film i donesu svoj sud. Smatramo da je veoma značajno što se ova traumatična i bolna tema našla na filmskom platnu odnosno u jednom filmu i da se problem i trauma Jasenovca sagleda iz perspektive srpskih žrtava.

Film Dara iz Jasenovca snimljen je na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša. Posle zvanične premijere u Beogradu, naći će se na repertoaru bioskopa u Srbiji.

Autor: rts.rs / redportal.rs

#Dara iz Jasenovca

#Predrag Antonijević

#RTS

#beogradska premijera

#film