Izložba će biti otvorena od 12. februara do 11. aprila 2021. godine

Narodni muzej u Beogradu izložbom Sreten Stojanović - Vrline karaktera i materijala obeležava Dan državnosti Republike Srbije. Autor izložbe je Vera Grujić, savetnica u Narodnom muzeju. Izložba će biti otvorena za sve zainteresovane od 12. februara do 11. aprila 2021. godine.

Opus ovog umetnika čine skulpture koje su upečatljiv vizuelni deo identiteta srpske umetnosti 20. veka. Svojim radom usmeren pre svega ka ličnom i trajnom, Stojanović je i sam govorio kako su upravo čovek i sam život ono što ga uzbuđuje, pokreće i menja. Verovao je da se prilikom umetnikovog vraćanja prirodi i on sam, svakim pojedinačnim delom, obnavlja poput prirode - nikad se ne ponavljajući. Upamćen je kao autor prostudiranih portreta svojih savremenika, istorijskih ličnosti i članova porodice. Stojanovićeve skulpture se odlikuju kako prepoznatljivim i autentičnim obležjima vrlina ovekovečenih ličnosti tako i izrazitim poštovanjem, isticanjem i uvažavanjem materijala u kojima skulptura nastaje.

Sublimirajući u svom radu izvorni talenat, sa znanjem i iskustvom stečenim obrazovanjem u Beču i Parizu, Sreten Stojanović je, težeći ka umetničkoj istini, tokom više decenija oblikovao i menjao svoja izražajna sredstva. Vaspitan i odgojen u duhu borbe za slobodu, bio je umetnik koji je čitavog života intenzivno učestvovao u relevantnim društvenim i političkim zbivanjima, produktivno stvarajući dela u kojima neguje epsku tradiciju, a unoseći nezaobilaznu intimnu notu.

Ukazujući na trajnu vrednost bogatog i raznovrsnog umetničkog opusa Sretena Stojanovića, u Velikoj galeriji centralne zgrade Narodnog muzeja izložen je izbor umetnikovih likovnih ostvarenja iz kolekcije Narodnog muzeja, upotpunjen radovima iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Narodnog muzeja Čačak, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Umetničke zbirke SANU, ULUS-a, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, kao i radovima iz privatnih kolekcija.

Izložbu Sreten Stojanović - Vrline karaktera i materijala će u petak, 12. februara, u 12 č. svečano otvoriti ministarka uprave i lokalne samouprave Marija Obradović. Svečanost će u skladu sa epidemiološkim merama biti održana uz prisustvo ograničenog broja zvanica.

Autor: narodnimuzej.rs / redportal.rs

#Dan državnosti

#Izložba

#NARODNI MUZEJ

#NARODNI MUZEJ BEOGRAD

#Srbija

#Sreten Stojanović

#beograd