Rast energije, želja za hobijima, povratak na posao 😃

Duboka stimulacija mozga (DBS) ostvarila je odlične rezultate za mnoge neurološke slučajeve. Rezultati koji se tiču njene uspešnosti protiv depresije su za sada neodređeni. Najveći problem predstavlja to što je urađen samo jedan test. Ali on je uklonio sve simptome depresije nakon samo jednog tretmana! 😅 Na osnovu toga, tim se sprema da započne detaljnije sveobuhvatne analize.

Mozak, kao i srce, električni je organ i širom struke postaje sve više prihvaćena doktrina da greške u komunikacijama u mozgu i razmeni električnih impulsa prouzrokuju depresiju. I da, baš kao na primer sa Parkinsonom, može se lečiti električnim impulsima.

DBS terapija se primenjuje ubacivanjem elektroda u mozak. Ima isti rizik i cenu kao operacija, ali je za mnoge bila rešenje višegodišnjih problema. Testira se kao metoda za lečenje depresije već punih 18 godina, ali obećavajući rezultati sa početka testiranja još nisu potvrđeni.

Međutim, smatra se da je do ovoga došlo greškom naučnika koji su svaki put i kod svakog pacijenta stimulus u mozgu postavljali na isto mesto. Zanemarujući individualnost svakog slučaja. Prema novim podacima, aktivnost u mozgu koja je inicirana depresijom je drugačija kod svakog pacijenta i stoga kod svakog bi drugi rejon mozga trebalo da bude ciljan.

Rezultat DBS testa na jednom pacijentu objavljen je u časopisu Nature Medicine. Detaljno je opisana metodologija primenjena na pacijentu koji je bio bez odziva na bilo koji drugi vid terapije. Njena klinička depresija je aktivno trajala više od 4 godine. Takođe, u svojoj porodici imala je istoriju različitih samoubistava.

Terapija se sastojala u tome da su elektrode bile pohranjene u mozak pacijenta, u trajanju od 10 dana. Potom su naučnici stimulasali svaki put različite regione mozga po 10 minuta dnevno.

Efekat na pacijentkinju je bio dramatičan. Ona je opisala gotovo trenutni osećaj stimulansa na mozgu. Stimulacija orbifrontalnog korteksa od samo 1 Hertz proizvela je osećaj poput "pročitane dobre knjige", dok je stimulacija obloge korpus caloruma stvorila osećaj prirodne i neutralne "oštrine i čistine u umu". Neki regioni nisu izazvali efekte, dok su drugi pogoršali stanje pacijenta. Na primer, pacijentkinja je prijavila osećaj beznađa i crnila kada joj je bila stimulisana desna strana amigdale. Takođe, rezultati su varirali svaki put od raspoloženja pacijentkinje na terapiji: kada je bla anksiozna, smirivalo ju je, kada je bila umorna, drastično joj je pogoršalo raspoloženje.

Onog trena kada je pronađena idealna kombinacija za nju ona je konstantno počela da prijavljuje boljitke u svakom aspektu svog života: početak ponovnog interesovanja za svoje hobije, povratak na posao, želja za društvom i za novim iskustvima. Efekat terapije je svaki put trajao do 6 nedelja.

Pacijentu nikada nije rečeno koji deo mozga je stimulisan, niti kojom frekvencijom, što znači da je poklapanje stimulacija sa regionima mozga suviše konzistentno da bi moglo da se pripiše placebo efektu.

Autor: Stephen Luntz / redportal.rs

#Depra

#Efektivno lečenje depresije

#Elektrode

#Patologija

#depresija

#lečenje

#mozak