Kako je nastala PRVA NUÅ IĆIJADA šŸ˜Š

ProÅ”lo je viÅ”e od pola veka  kada su u Ivanjici postavljeni temelji značajnih kulturnih manifestacija. Poznavaoci tadaÅ”njih prilika kažu da je varoÅ”ica na obalama Moravice nosila epitet malog Holivuda. Reditelji, glumci, estradne ličnosti, umetnici, jedva su čekali da dođu u Ivanjicu i stvaraju kultne serije, filmove i manifestacije. šŸ„°

Tako je nastala i čuvena NuÅ”ićijada. Veliki je broj turista koji su sa nestrpljenjem očekivali ovu manifestaciju, prepuni lepih utisaka odlazili bi iz Ivanjice uz reči ā€˜ā€™vidimo se sledeće godineā€™ā€™.

Sve je počelo idejom legendarne rediteljke Soje Jovanović, koja je Ivanjicu predložila za održavanje festivala filmske kolonije. Nije slučajno Å”to je Soja izabrala baÅ” ovu varoÅ” za pomenuti festival. Naime, Soja je debitovala kao reditelj u filmu Sumnjivo lice, koji je davne 1957. godine sniman u Ivanjici. Igrom slučaja joÅ” jedan velikan komedije, scenarista Novak Novak bio je zaljubljenik u Ivanjicu. On je, primera radi, boravio u ovoj srpskoj varoÅ”ici i po dva-tri meseca kako bi pisao scenario za kultnu TV seriju PozoriÅ”te u kući. Iskusni kulturni pregalac Ivanjice Mićo Krivokuća, tada direktor Kulturnog centra, prepoznao je da uz ova dva velikana Ivanjica može dobiti neÅ”to Å”to će na mapi kulturnih deÅ”avanja visoko kotirati. I tako je odlučeno da se održi sastanak sa idejom da Ivanjica dobije prepoznatljivu manifestaciju.

Foto: InfoLIGA/RaÅ”ko NeÅ”ovanović

Oko dvadesetak ljudi iz Ivanjice i Beograda započelo je većanje o novoj manifestaciji. Pre ove ideje Ivanjica je imala komercijalnu manifestaciju pod nazivom Septembar u Ivanjici. Upravo je to bila polazna tačka za rađanje incijative i nastanak jednog od najpoznatijih festival u zemlji i region, čuvene NuÅ”ićijade.

Na tom sastanku Soja Jovanović je bila izričita kako Ivanjica treba da ima festival filmske komedije Jugoslavije. šŸ’Ŗ

- U Puli imamo festival Jugoslovnekog filma, u Vrnjačkoj Banji festival filmskog scenarija pa zaÅ”to ne bi imali i festival filmske komedije - bilo je obrazloženje Soje Jovanović. šŸ¤·ā€ā™€ļø

Na sreću Novak Novak je imao Å”ire viđenje pa je dao ideju da se uz festival filma izgrade i drugi sadržaji i da ceo grad bude u znaku humora.

- Nije loÅ”a ideja - rekla je tada Soja, ali pod uslovom da sve bude u znaku NuÅ”ića.

Ideja je uz oduÅ”evljenje prihvaćena i brzo je dogovoreno da se manifestacija nazove NuÅ”ićijada. Autor teksta za infoliga.rs seća se prvog dana NuÅ”ićijade! šŸ˜Š

Foto: InfoLIGA/RaÅ”ko NeÅ”ovanović

- Stiče se utisak da je svako od žitelja Ivanjice dao svoj maksimum kako bi ova manifestacija u potpunosti opravdala očekivanja. Prozori i terase na kućama bili su okićeni Å”arenim tepisima i cvećem. šŸ˜ NuÅ”ić, koga je igrao glumac Ljuba Didič, doputovao je u Ivanjicu sa starim modelom Å”evroleta koji je vozio ivanjički boem RaÅ”o Prodanović KINDAĆ.

Parada je kretala od Ciganskog mosta i na centru se obavljala cermonije otvaranja NuÅ”ićijade. U to vreme Ivanjica je imala letnju pozornicu na lokaciji Jelića polja gde je bilo preko 1.000 sedećih mesta. Tu se odvijao i glavni program NuÅ”ićijade. Prikazivani su filmovi, organizovani koncerti. Nema poznatog imena među pevačima i glumcima koji nisu učestvovali u programu. Pomenimo Čkalju i Miju Aleksića, pevače poput Cuneta Gojkovića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića.

Posebno interesovanje vladalo je za program na sceni Okruglo pa na ćoÅ”e. Ova scena imala je specifičan program jer je u njemu učestvovala publika. Mogli su da pevaju, recituju, glume ali i da javno kritikuju sve ono Å”to im se ne sviđa. U to vreme Ivanjica nije imala Dom kulture pa su pozoriÅ”ne predstave izvođene u restoranu na autobuskoj stanici. Tokom prve NuÅ”ićijade bile su postavljene i dve Å”atre sa saborskim đakonijama. Jedna je bila na mestu gde se sada nalazi zgrada Ivanjičanka a druga u dvoriÅ”tu Tehničke Å”kole. Interesantno je da se tada izdavao i Bilten, koji se noću putem geÅ”tetnera umnožavao i rano izjutra delio građanima i posetiocima. U Biltenu je pisalo Å”ta je u program NuÅ”ićijade tog i narednog dana.sadržajno bogatija.

Foto: InfoLIGA/RaÅ”ko NeÅ”ovanović

Inače te prve NuÅ”ićijade trajale su po sedam dana i ceo grad je živeo jednom duÅ”om. Bilo je puno sadržaja tako da je svako mogao pronaći svoj kutak i maksimalno uživati. Jedan transparent bio posebno uočljiv. On je stajao na ulazu u Ivanjici i kada dolazite čitali ste: "Dobro doÅ”li!", pri odlasku sa druge strane transparenta pisalo je, u Å”aljivom tonu: "Ode NuÅ”ić, osta jada!"šŸ˜… Obnovljena NuÅ”ićijada zadržala je dosta elemenata sa prvih manifestacija. Mnoge stvari su unapređene i sigurno je da će svaka naredna biti. šŸ’Ŗ

.

Autor: RaÅ”ko NeÅ”ovanović

#Branislav NuÅ”ić

#Novak Novak

#NuÅ”ićijada

#Soja Jovanović

#ivanjica