Keruša Lajka, šimpanze Ham i Enos, mačak Felicet, pacov Hektor...

Nešto malo više od 3 godine pre nego što je ruski kosmonaut Jurij Gagarin postao prvi čovek u svemiru, keruša po imenu Lajka je bila prvo živo stvorenje sa Zemlje u orbiti. Poletela je 1957. godine.

Lutalica sa ulica Moskve je samo jedna od plejade životinja koje su prethodile čoveku u osvajanju svemira. Nažalost, kao i većina njih, nije preživela svoj put.

Nacionalna svemirska i aeronautička administracija SAD (NASA) to ovako definiše:

Ove životinje su služile svojim zemljama na onaj način na koji nijedno ljudsko biće nije moglo. Dale su svoj život u ime tehnološkog napretka, otvarajući put čovečanstu u svemir.

PRVI MAJMUN U SVEMIRU

Juna 1948. godine rezus majmun po imenu Albert I je bio prvi sisar koji je poslat u svemir. Let je bio upriličen radi testiranja reakcije tela na bestežinsko stanje. Stigao je do visine od 63 km, tik ispod linije nakon koje počinje otvoreni svemir (100 km).

PSEĆI KOSMONAUTI

Tsigan i Dezkin su avgusta 1951. postali prvi psi u svemiru koji su poslati na suborbitalnu visinu i vratili se živi nazad.

Ali prvi pravi let u orbitu Zemlje od strane živog bića izvela je Lajka, mali mešanac pokupljen sa ulice i poslat u sovjetskom brodu Sputnjik II 3. novembra 1957. godine.

Prema inicijalnim izveštajima izdržala je put od 1.600 km sa Zemlje, ali je na kraju otkriveno da je umrla nakon nekoliko sati zbog kvara na raketi.

Nakon toga, avgusta 1960. SSSR je poslao u svemir pravi mali zoološki vrt: pse Belku i Strelku, zeca, 40 miševa, 2 pacova i 15 posuda sa voćnim mušicama i biljkama.

To je bio 1. let u orbitu Zemlje sa kojeg su se uspešno sve životinje vratile žive.

Strelka je nakon toga oštenila 6 psića, od kojih je jedan poklonjen američkom predsedniku Džonu Kenediju.

ASTROMAJMUNI

Istraživački rad sa Hamom otvorio je put 1. letu jedne šimpanze u svemir. Njegovi eksperimenti direktno su prethodili 1. letu SAD u svemir sa ljudskom posadom.

SVEMIRSKI MAČAK I PACOV

Oktobra 1963. i Francuska se pridružila svemirskoj trci, postavši jedina zemlja koja je poslala mačku u svemir. Prva maca je bila Felicet, jer je originalno odabrana mačka Feliks pobegla na dan leta.

Pored maca, Francuzi su prvi poslali u svemir i pacova po imenu Hektor.

PRIPREME ZA MARS

Kako se svemirkse agencije sveta frenetično pripremaju da ostvare prve letove na Mars 2030, pitanja o preživljavanju u dubokom svemiru opet dolaze u 1. plan. Pitanja na koja se može dati odgovor uz pomoć životinja.

Autor: Janet Mcevoy / redportal.rs

#Lajka

#SAD

#Sjedinjene Američke Države

#Svemirska Trka

#Test

#let

#rusija

#sssr

#svemir

#životinje