Stara više od pola milenijuma 🤯

Inicijalne procene za sliku Mladić sa portretom Sandra Botičelija išle su čak do 80 miliona dolara, što je najviša vrednosna procena slike starih majstora koja je ikada postavljena u aukcijskoj kući Soteby's (druga najveća cena posle astronomske prodaje Da Vinčijeve Salvator Mundi, koja je prodata za 450 miliona dolara).

Slika je nastala između 1470. i 1480. godine. Njen prvi pomen je zapisan 1930. godine i zna se da je stajala na imanju britanskog plemića u Velsu. Slika je promenila više vlasnika od tada, pre nego što je prodata privatnom kolekcionaru za 810.000 funti 1982. godine (danas 2,5 miliona funti).

U poslednjih 50 godina portet je bio deo različitih postavki širom sveta u najvećim kulturnim institucijama sveta od muzeja Metropolitan u Njujorku pa do Nacionalne galerije u Londonu.

Foto: Wikipedia.org/Free use

SLIKA: Mladić sa portretom Sandro Botičeli

Međutim, slika nije bila bez afera. Najaktivnija je bila sumnja u njenu originalnost, koja je postojala sve do 1987. godine, kada je apsolutno dokazana kao originalni Botičeli.

Oko 12 Botičelijevih portreta je preživelo. Ovaj primerak je samo jedan od 3 koji se još nalaze u privatnom vlasništvu a ne u muzeju.

Prema rečima glavnih kuratora renesansnih slika u aukcijskoj kući Sotheby's Lili Smit i Oskar Holand:

Slika nije samo najveće Botičelijevo delo u privatnom vlasništvu. Ona je i među najvećim i najlepšim primercima renesansnog slikarstva u privatnoj kolekciji.

Najpoznatija Botičelijeva dela, poput Primavere i Rađanja Venere, neraskidivo su u vezi sa italijanskom renesansom. Nasuprot njima, Mladić se ističe drugačijom formom, prvenstveno po svojoj jednostavnosti. Osoba koja sedi uokvirena je pozadinom plavog neba i pravougaonim prozorom dok upućuje posmatraču spokojan pogled. U svojoj ruci drži malu sliku ili mali ram, sa portretom.

Autor: Nora McGreevy / redportal.rs

#AUKCIJA

#Botičeli

#Renesansa

#slikarstvo

#umetnost