Šta on predstavlja i kako ga preživeti?

Nadaleko ozloglašeni retrogradni Merkur počeće 30. januara svoje astrološko dejstvo, u znaku Vodolije, i trajaće sve do 21. februara. Šta je zapravo retrogradni Merkur? Je li zaista toliko problematičan koliko pričaju i kako treba da se ponašamo tokom tog perioda?

Astronomski gledano, Merkur je najmanja i najbrža planeta u Sunčevom sistemu i ujedno ona koja je najbliža Suncu. Za postojanje Merkura astronomi i astrolozi, mada su te dve stvari u prošlosti bile jedno, znaju praktično oduvek. Najstarija beleška potiče još iz 14. veka pre Hrista. Vavilonci, možda prva istinski velika civilizacija u istoriji, u 10. veku pre nove ere, Merkura zovu Nabu, što označava glasnika bogova u tamošnjoj mitologiji. Ovde vidimo da je od najranijih početaka planeta Merkur simbolično bila povezivana sa brzinom.

Prelazimo brzo na stare Grke, negde oko 4. veka p.n.e. planeta Merkur definitvno dobija simboličku povezanost sa Ermisom, tj. Hermesom, glasnikom bogova, zaštitnikom trgovine, komunikacije, pisane reči, uopšteno svega što podrazumeva svakodnevnu ljudsku interakciju na svim nivoima. Rimljani, vođeni znanjem Grka, planetu nazivaju Merkur i pripisuju joj ista svojstva kao i Grci i to ime ostaje do današnjeg dana u celoj zapadnoj kulturi i svetu.

Foto: Pixabay.com

Dakle astrološki Merkur je planeta komunikacije, misli, pisanja, trgovine, spleti, tračeva i laži, lukavstva, kreativnosti, lucidnosti, kraćih putovanja, predstavlja svaki zanat i sport koji se obavlja rukama, predstavlja praktičan um i praktično znanje i one odluke koje donosimo racionalno. U normalnim okolnostima, sve navedeno najlakše se obavlja ukoliko je situacija čista, nema zabuna, nesporazuma, pogrešnog tumačenja itd. Merkur je dakle planeta kojoj je u velikoj meri ''prirodno'' da bude progresivan. Međutim, šta se dešava kada 3 do 4 puta godišnje ova planeta upadne u svoj retrogradni hod, odnosno kada se gledano sa Zemlje čini kao da ide unazad?

Dešava se vrlo prosto kočenje energije koja je zadužena za sve stvari koje potpadaju pod simboliku Merkura. Teže vam je da mislite jasno, odjednom imate poteškoća u komunikaciji sa ljudima, živci su kratki, lakše se kaže ono što ne bi trebalo ili se uvek od dve varijante razume ona negativnija, problemi u sredstvima komunikacije kao što su telefoni, internet, mada i tehnika generalno, veći rizik od problema u saobraćaju i sa prevoznim sredstvima. Jednostavno neprekidno stanje da se u svakom trenutku pomisli ili kaže pogrešna stvar u pogrešnom trenutku na pogrešnom mestu. Dakle, jedan divan period.

Foto: Pixabay.com

Pa kako ga ''preživeti'' i čemu on uopšte, služi? Gledajući sa pozitivne strane, period retrogradnog Merkura služi da ''povučemo ručnu''. Navikli smo na brz tempo života i brze odluke, a u svom retrogradnom periodu Merkur nas bukvalno tera da usporimo, da stvari ne radimo na silu, već da ih pustimo da se same (ne)razviju. Merkur nam poručuje da život i ljudi nemaju često isti tempo, ali da je tempo života ipak glavni i jači. On nam poručuje da postoje stvari nad kojima mi nemamo kontrolu, ali koje ne rade nužno na našu štetu, već su tu da nas uče strpljenju, smirenju, drugačijem uglu gledanja na već postojeće situacije i nešablonskom razmišljanju.

Naravno, život niti može, niti treba da vam stane tokom ovog perioda, ali bi valjalo da sve baš bitne odluke, ako već ne možete da ih pomerite, dobro prekontrolišete i preispitate pre nego što ih donesete. Ukoliko ste brzi i laki na rečima, zastanite malo i razmislite koliko ste puta nekoga nenamerno povredili jer jednostavno niste mislili o onome što pričate? Sada ćete se naći u periodu gde bi valjalo da dodatno poradite na taktu, jer možda osoba koju budete povredili neće biti toliko rada da vam tako lako oprosti. Ukoliko nemate rešenja za postojeće probleme, možda Merkur želim da vam kaže da tražite rešenje na pogrešnom mestu?

Ovo je period gde se simbolički ali i bukvalno vraćamo u prošlost. Očekujte povratak ili obnovu starih poznanstava, prijateljstava i ljubavi, ali retrogradni Merkur je tu isključivo da bi vas podstakao da revidirate te prošle odnose i da razmislite još jednom zašto su oni uopšte postali prošli, kako ne biste pravili istu grešku ili greške u budućim poznanstvima i partnerstvima.

Ukratko, preda nama je period kada čemo se svi osećati pomalo nervozno i nestrpljivo, ali to nas samo Univerzum podseća da smo deo nečega većeg od onoga što vidimo na prvi pogled i da često sve što nam treba u životu jeste da sednemo i udahnemo duboko, umesto da kao muve bez glave, u ovom preludom i prebrzom vremenu, živimo od danas do sutra.

Foto: Pixabay.com

Autor: redportal.rs

#Horoskop

#Retrogradni Merkur

#astrologija