Naučnici zabrinuti

Broj insekata na planeti svakih 10 godina smanjuje se za 10 do 20%, što je zastrašujući podatak, a posebno su ugrožene pčele, upozoravaju naučnici.

Od 1990. do 2015. godine broj divljih pčela u svetu je smanjen za četvrtinu, pokazali su podaci organizacije Global biodiversity information facility (GBIF), globalne mreže koja prikuplja podatke o biodiverzitetu.

Podaci su prikupljani iz muzeja i sa univerziteta, te zahvaljujući istraživačima-amaterima. To ne znači da su određene vrste pčela izumrle, već su postale toliko retke da ih je gotovo nemoguće proučavati u prirodi, prenosi list Gardijan.

Divlje pčele, poznate kao usamljene pčele ili samice, žive izvan košnica i nemaju maticu. Vrlo su uspješni oprašivači i imaju slabašan žalac, koji rijetko koriste. Zahvaljujući saradnji sa istraživačima-amaterima i mogućnosti razmene podataka, naučnici su prikupili veći broj informacija i zaključili da se broj vrsta divljih pčela smanjuje.

- Nije reč o kataklizmi, ali ne možemo biti zadovoljni stanjem u kome su pčele sada - ističe glavni autor studije Eduardo Zatara, biolog sa argentinskog državnog univerziteta i član argentinskog Nacionalnog savjeta za tehnička istraživanja.

Studija sprovedena tokom 2020. godine u SAD ukazuje na ozbiljan problem - nedostatak pčela na poljoprivrednim područjima ograničava dostupnost određenih vrsta useva.

Stručnjaci upozoravaju da je britanska Vlada nedavno dopustila poljoprivrednicima da koriste "neonikotinoide" pri uzgoju šećerne repe uprkos tome što je reč o pesticidu koji ubija pčele. U EU njegovo je korištenje zabranjeno 2018. godine.

Najnovija studija, objavljena u časopisu Jedna Zemlja, analizirala je podatke o 20.000 vrsta pčela iz celog sveta, prikupljane tokom tri veka. Istraživanjem je uočeno da pad broja pčela nije jednak kod svih vrsta i da nije ravnomerno raspoređen po pčelinjim porodicama.

Naučnici su otkrili da je broj halictidnih pčela, drugih po brojnosti u svetu, od 1990. manji za 17%, dok se broj melitide pčela smanjio za više od 41%. Vrsta melitide bila je i do danas ostala među najmalobrojnijim.

Stručnjaci upozoravaju da nedostatak relevantnih podataka o padu broja insekata u tropskim dijelovima planete onemogućava razumevanje razloga smanjenja broja pčela u svetu. Relevantni podaci odnose se samo na Severnu Ameriku i Evropu.

Autor: redportal.rs

#Pčele

#divlje pčele

#med

#nestanak