Na današnji dan, 1935. godine, rođen je jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih pisaca Danilo Kiš. Istovremeno, pre 40 godina objavljeno je prvo izdanje njegove čuvene knjige Enciklopedija mrtvih.

Povodom 88 godina od rođenja Danila Kiša i 40 godina od objavljivanja Enciklopedije mrtvih izdavačka kuća Arhipelag, koja ima ekskluzivna prava na njegova dela u regionu, i Dom omladine Beograda organizuju večeras razgovor Danilo Kiš ili Bašta, u Sali Amerikana Doma omladine, u 19 časova.

U razgovoru učestvuju Nina Savčić, Tamara Krstić i Gojko Božović.

Kako podseća Gojko Božović, prvi čovek Arhipelaga, kritičar, pesnik i esejista, prvo izdanje knjige Enciklopedije mrtvih objavljeno je u okviru tadašnjeg izdanja Dela Danila Kiša. Prevedena na veliki broj jezika, objavljena u velikom broju izdanja, postala je jedna od ključnih knjiga ovog pisca i jedna od najvažnijih knjiga priča u istoriji srpske književnosti.

Enciklopedija mrtvih je trajna inspiracija generacijama čitalaca i tumača moderne književnosti i o njoj je napisana čitava jedna biblioteka studija i kritičkih tekstova.

Autor: Novosti.rs