Kažu da je najduhovitiji Srbin

U prepunoj kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC 24. januara održana je promocija romana The Bodigard Radivoja Bojičića šŸ“’šŸ“–.

O knjizi su pored autora govorili književnik Dragan Lakićević, novinar i pisac Vanja Bulić i urednica Dubravka Dragović Å ehović, dok je odlomke iz knjige čitao glumac Milenko Pavlov, toliko upečatljivo da biste poželeli da vam pročita celu knjigu šŸ˜Ž.

Foto: redportal.rs/Laguna

Dubravka Dragović Å ehović nam je otkrila da je Vanja Bulić bio ā€ždobri duhā€œ ovog romana jer ga je preporučio Laguni:

Neizmerno sam se zabavljala čitajući rukopis. Ovakve likove smo sretali mnogo godina. Mogli su da nam se sviđaju ili ne, a uglavnom nisu, ali način na koji je ovaj lik predstavljen je jednostavno simpatičan. On će vam se dopasti jer je autor tako hteo, predstavljajući ga kao momka s asfalta koji se dokopao Beograda doÅ”avÅ”i iz Crne Gore. Večito je u koliziji između onoga Å”to radi i morala koji je nasledio.

Dubravka je istakla da je Bojičić kroz humor provukao druÅ”tvenu kritiku ā˜šŸ».

Dragan Lakićević poznaje Radivoja Bojičića skoro 50 godina:

ā€“ Čitao sam sve njegove knjige. On je najduhovitiji čovek koga znam, najduhovitiji Srbin. Volim da kažem da je, kad se uozbilji, pravi Matija Bećković. Posle malo duhovitosti Lakićević je istakao da BojičicĢev roman, od početka do kraja, pripoveda antijunak: ā€“ Tehnika skaza nije pretenciozna ā€“ prva njena osobina je ijekavski izgovor, Å”to znači da se telohranitelji kojima pripada i BojičicĢev ā€™Bodigardā€™ regrutuju iz specifičnih područja i koloritnih temperamenata naÅ”e zemlje i naÅ”eg vremena. Udeo primitivizma, kao joÅ” jedna osobina glavnog junaka, započinje vecĢ naslovom knjige. Ironičnom, satiričnom i humorističkom stilu BojičicĢevog romana doprinosi i dozirana ali neprekidna i parodična upotreba manje ili viÅ”e poznatih sintagmi, fraza, floskula, citata, parola, izreka iz domacĢe lektire i kulture.

Lakićević je istakao da je komičnost, sa elementima tragičnog i satiričnog, glavna osobina ovog jedinstvenog lika naÅ”e savremene književnosti:

Tu vrstu književne groteske posedovao je Miodrag BulatovicĢ, a u humoru i satiri prednjači BojičicĢ.

Foto: redportal.rs/Laguna

Vanja Bulić je rekao da je dobro delo samo po sebi kada nas neko nasmeje ili kada mi nekoga nasmejemo i istakao da ga je Radivoje Bojičić ā€žuvukaoā€œ u Jež joÅ” 1981. godine, i od tada se druže i smeju:

Sloboda jednog druŔtva meri se po tome dokle satira može da dobaci. JoŔ ako neko ume uz satirični tekst da ubaci humor kao Ŕto Lale radi, onda je kupio one koji možda ne bi pročitali tu satiru.

Vanja je rekao i da je ā€ždoÅ”lo vreme da kada napiÅ”ete istiniti tekst, ljudi kažu ā€™Å”to je ovo dobra satiraā€™, a to je trenutak kada to druÅ”tvo treba dobro da razmisli Å”ta se događa i zaÅ”to je takoā€œ.

Foto: redportal.rs/Laguna

Radivoje Bojičić je na kraju večeri, kojom je lebdela lepa energija obojena dobrotom i iskrenim prijateljstvom, zahvalio svima koji su doprineli da ova knjiga ugleda svetlost dana i otkrio da je glavni junak romana u stvari njegovo iskustvo, a zatim je pročitao nekoliko citata iz The Bodigarda koji zbog ograničenog prostora nisu uÅ”li u knjigu:

šŸ“ Ne znam ti ja ko je rođen u NjeguÅ”e, ali i u podne i u ponoć mogu da ti nabrojim desetoricu onih koji su potekli iz Kaljara.

šŸ“ Upoznao sam jednog džudistu. Oborio me je s nogu.

šŸ“ Setio sam se Å”ta mi je najpametnije raditi. Ojdo ja u teretanu.

šŸ“ Bačili ga u Dunav i ćute ka ribe.

Autor: redportal.rs