O posledicama usamljenosti u velikim gradovima

Roman japanske autorke Nacuko Imamure Žena u Ljubičastoj Suknji priča je o usamljenosti i opsesiji koji iznosi na videlo posledice usamljenosti u velikim gradovima. Gradovi nas gutaju, otimaju nam glas i identitet 😌.

Imamura, koja je za ovaj roman osvojila nagradu Akutagava, jedno od najviših japanskih književnih priznanja, nesvakidašnje i hirurški precizno secira usamljenost koja slama srce svedeno i uznemirujuće, tačno pokazujući posledice života koji nas briše.

Žena u Ljubičastoj Suknji često kupuje kiflice s kremom u lokalnoj pekari pa odlazi u park da ih pojede. Čas ima posao, čas je nezaposlena. Kosa joj je suva i krta. Čitavo naselje zna za Ženu u Ljubičastoj Suknji. Međutim, niko ne zna za Ženu u Žutom Kardiganu koja prati svaki njen pokret. Žena u Žutom Kardiganu odavno želi da joj Žena u Ljubičastoj Suknji postane drugarica. Ona vodi  dnevnik o svemu što Žena u Ljubičastoj Suknji radi i danonoćno je prati. Ne samo da je opsednuta njom već izdaleka manipuliše kako bi se Žena u Ljubičastoj Suknji zaposlila tamo gde ona želi, da bi se konačno srele. Žena u Žutom Kardiganu hoće da drugima bude primetna isto kao Žena u Ljubičastoj Suknji.

Foto: redportal.rs/Laguna

Nacuko Imamura je japanska književnica rođena 1980. godine u Hirošimi. Studije je završila na Univerzitetu Osaka. Radila je razne privremene poslove dok nije objavila prvi roman koji je 2010. godine dobio prestižnu nagradu Dazai Osamu. Ostali njeni romani i priče nagrađivani su najprestižnijim i najboljim nagradama. Živi u Osaki sa mužem i ćerkom.

Autor: redportal.rs

#Delfi

#Laguna

#bookish

#roman