Inspirativna, pronicljivo napisana i bogato ilustrovana knjiga

Portreti junaka i junakinja Dostojevskog vladike Maksima predstavljaju inspirativnu, pronicljivo napisanu i bogato ilustrovanu knjigu kojom autor želi da podseti na složenost „ruske duše“ koju potvrđuju junaci Dostojevskog – kritičari apsolutizma, okrutne vlasti i trijumfalizma imperije. Podrobnu analizu ovih junaka i svetova u kojima obitavaju prate i njihovi portreti koje je naslikao sam vladika Maksim 📘📖.

Nadahnuće da napišem ovakvu knjigu došlo je iznenada, ali povod je dao 200-godišnji jubilej od rođenja Dostojevskog (1821–2021), kao i potreba za dijalogom sa samim junacima i junakinjama njegovih romana. Razmišljao sam kako bi izgledalo jedno vizuelno uzdarje velikom piscu za njegov rođendan. Pisanje o junacima i slikanje simultano su se odvijali u jeku episkopskih obaveza na jednoj strani i umetničkih impulsa na drugoj.
Moja je velika želja da se čitaoci vrate čitanju Dostojevskog i njegove genijalne misli da je stvarnost dublja od bilo kakvog pokušaja ljudske mašte da je sagleda. Uprkos prividnoj jednostavnosti pojava, Dostojevski nas podseća da je stvarnost strašna enigma. Stoga on pred sve, posebno hrišćane, stavlja upozorenje da pripaze šta govore a šta čine. Hristovo ćutanje kao odgovor na optužujući monolog Velikog inkvizitora govori o jednoj istini koja se ne može iscrpeti gromoglasnom, pretećom propovedi, nego se manifestuje u poljupcu na anemičnim usnama Inkvizitora. Taj poljubac je božanski odgovor na ‘samozatvorenost i samoutamničenje’ današnjeg čoveka – kaže vladika Maksim.

Foto: redportal.rs/Laguna

Vladika Maksim je episkop Los Anđelesa i Zapadne Amerike, kao i profesor patrologije na Univerzitetu u Beogradu. Pored arhipastirskog i profesorskog rada, bavi se slikanjem.

Portreti junaka i junakinja Dostojevskog možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari Delfi.rs, kao i na sajtu Laguna.rs.

Autor: redportal.rs

#Delfi

#Dostojevski

#Laguna

#bookish

#knjiga

#vladika Maksim