O knjizi su, pored autora, govorili kritičar i pisac Đorđe Bajić, policijski inspektor i pisac Lazar Jovanović i urednica knjige Dubravka Dragović Šehović

Svi vole dobar triler. Inteligentno, uzbudljivo Å”tivo, roman Vladimira Vujinovića Slamar predstavljen je 30. juna u knjižari Delfi SKC šŸ“–.

O knjizi su, pored autora, govorili kritičar i pisac Đorđe Bajić, policijski inspektor i pisac Lazar Jovanović i urednica knjige Dubravka Dragović Šehović.

Dubravka i sama voli da čita trilere i izrazila je nadu da će ih s vremenom biti viÅ”e šŸ¤©:

U Laguni imamo izvanredne autore koji piÅ”u trilere. Kada je reč o ā€™Slamaruā€™, prva verzija romana već je bila izuzetno dobra i onda smo ga malo brusili i radili na dinamici. Reč je o izuzetno dobroj i kvalitetnoj priči sa interesantnim likovima. Pre svih, glavni junak, policijski inspektor Filip Vujić, neobičan je lik, nesvakidaÅ”nji čovek bez poroka, za koga ipak kroz roman otkrivamo i njegove probleme. Takođe, Vladimir je verno dočarao plejadu likova, a posebno mi se dopalo Å”to je predstavio specifičnu vrstu mafije ā€“ poljoprivrednu mafiju ā€“ Å”to je novo u naÅ”oj književnosti.

Foto: Redportal.rs/Laguna

Kada je reč o policijskim procedurama, Lazar Jovanović je odao priznanje autoru na vernom predstavljanju:

Vlada je obiÅ”ao to ā€™minsko poljeā€™ onako baletski i nigde se nije spotakao, sve je uradio kako treba i toliko je verno pisao da sam ga pitao da li je stvarno bio u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku. Verno je predstavio kako naÅ” posao zaista izgleda, čak i kad je tema serijskog ubice u pitanju, koja je u naÅ”oj zemlji uvek klimav teren jer nismo u skorije vreme imali takve slučajeve.

Foto: Redportal.rs/Laguna

Đorđu Bajiću se posebno dopala osobenost glavnog junaka:

On je policijski inspektor novije generacije i interesantno ga je pratiti. Vlada voli, kao i ja, da pored kriminalističkog zapleta, koji je glavna atrakcija, uključi i diskretnu priču o privatnom životu junaka. Čitajući njegov roman, pratimo i lične peripetije koje će se sigurno razvijati i u narednim romanima o inspektoru Vujiću.

Foto: Redportal.rs/Laguna

Vlada Vujinović je najpre bio čitalac trilera, i to počev od dela Agate Kristi šŸ§. Nastavio je sa američkim triler piscima ā€“ Patersonom, Kobenom, Lijem Čajldom. Naravno, tu su Skandinavci, koji su uveli revoluciju u žanr trilera time Å”to su ga maksimalno unapredili i uozbiljili stvarajući ozbiljnu književnost:

Mogu slobodno da kažem da pripadam skandinavskoj Ŕkoli trilera. Iako sam pisao i ranije, triler mi je pomogao da koncentriŔem svoje pisanje na priču, na radnju, na naraciju.

Foto: Redportal.rs/Laguna

Radnja romana donosi kompleksnu priču koja se odvija u 2 pogranične države, Srbiji i Hrvatskoj.

ā€“ Triler je specifičan po tome Å”to zahteva dobro planiranje. Pre pisanja morate da izgradite kostur, scenosled, detaljan plan, da nabrojite sve likove, da ih dramski povežete. Ipak nije moguće sve isplanirati jer vas priča nekad vuče sama ā€“ istakao je Vujinović.

Slamar je viŔeslojan roman.

Prvi utisak je zabavna priča gde pratimo impresiju, ali ima i dublji sloj, to je roman o tajkunizaciji Srbije, o rasprodaji državne i druÅ”tvene imovine, preduzeća, priča o poljoprivrednoj mafiji koje mnogi nisu svesni, to je priča o otimačini tuđe imovine i nadasve o običnom malom čoveku koji ne može tako lako da se nosi sa velikim druÅ”tvenim nepravdama.

Roman Slamar možete pronaći u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari Delfi.rs, kao i na sajtu Laguna.rs.

Autor: redportal.rs

#Laguna

#Slamar

#Vladimir Vujinović

#bookish

#knjiga