19. aprila od 18 sati u knjižari Delfi SKC 📘📚

Knjiga Blistavo i strašno, izuzetno zanimljiva autobiografija jednog od najvećih glumaca sa ovih prostora Bekima Fehmiua, biće predstavljena 19. aprila od 18 sati u knjižari Delfi SKC 📘📚.

O prvom delu njegovih memoara, koji pokrivaju period od detinjstva do odlaska u Beograd, dakle od rođenja 1936. do 1955, govoriće njegova supruga – glumica Branka Petrić, rediteljka Tatjana Mandić Rigonat, književnik i dramaturg Božo Koprivica i urednica knjige Lidija Kusovac. Putem video-linka specijalan gost biće glumac Uliks Fehmiu, Bekimov sin 😊.

Bekim Fehmiu (1936–2010) bio je srpski i jugoslovenski filmski, televizijski i pozorišni glumac albanskog porekla. Od 1960. bio je redovan član tada najprestižnijeg pozorišta u zemlji – Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Sedam godina kasnije dao je otkaz nezadovoljan položajem u pozorištu i postao slobodan umetnik. Odigrao je preko 40 epizodnih, srednjih i nekoliko glavnih uloga, uključujući i uloge u Ateljeu 212.

Imao je priliku da sarađuje sa najvećim filmskim imenima svoga vremena kao što su: Džon Hjuston, Ava Gardner, Olivia de Havilend, Irena Papas, Dirk Bogart, Robert Šo, Klaudija Kardinale, Marta Keler, Timoti Dalton, Frederik Forest, Šarl Aznavur i mnogi drugi. Snimio je preko 50 filmova u kojima je glumio uglavnom glavne uloge. Italijanski pisac i producent pomenutog filma Frančesko Skardamalja rekao je:

Bekim Fehmiu je jedini internacionalni glumac iz istočnih komunističkih zemalja koji je snimao na Zapadu, gotovo 20 godina, probijajući gvozdenu zavesu, sve do pojave Gorbačova i pada Berlinskog zida.

Autor: redportal.rs

#Bekim Fehmiu

#Blistavo i strašno

#Laguna

#knjiga

#promocija