Evo šta se dešava ako jedete između 7 i 9 ujutru 👇🏻

Nedavno istraživanje koje je obuhvatilo čak 100.000 ljudi otkrilo je da vreme kada jedemo doručak i ručak može povećati rizik od srčanih oboljenja, uključujući srčani udar. Ovi nalazi ukazuju na važnost pravilnog rasporeda obroka, a evo šta je nauka otkrila o najboljem vremenu za prvi obrok u danu.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu, a nepravilna ishrana je jedan od glavnih faktora rizika. Moderni način života i preskakanje obroka, uključujući i doručak, mogu dovesti do poremećaja u našem dnevnom ciklusu ishrane.

Zbog toga je nastala oblast istraživanja poznata kao hrononutricija, koja istražuje vezu između vremena obroka i zdravlja.

Studije su pokazale da je doručak ključan za zdravlje srca. Preskakanje doručka može povećati rizik od srčanih bolesti, gojaznosti i dijabetesa. Naime, što duže odlažemo doručak, to je veći rizik od srčanih problema.

Istraživanja su takođe pokazala da je vreme kada jedemo poslednji obrok u danu od velike važnosti. Kasnija večera povezana je sa većim rizikom od srčanih oboljenja, posebno kod žena.

- Koje je najbolje vreme za doručak? Prema istraživanjima, najbolje vreme za doručak je između 7.00 i 9.00 ujutru. Preskakanje doručka ili konzumiranje obroka kasnije ujutru može povećati rizik od srčanog udara za čak 28 odsto. Odlaganje doručka takođe može dovesti do povišenog krvnog pritiska, visokog nivoa glukoze i insulina, kao i nižeg nivoa "dobrog" HDL holesterola. Ovi podaci jasno ukazuju na važnost pravilnog rasporeda obroka za zdravlje srca i celokupno zdravlje organizma.

Autor: 24SEDAM / Redportal.rs