Upozoravaju na štetnost česte konzumacije 🔬

Prema The Mirror-u, tim naučnika je otkrio da konzumiranje masne i slatke hrane uzrokuje da telo proizvodi jedinjenje koje može privremeno da isključi sposobnost gena koji je ključan u suzbijanju tumora. U revolucionarnom otkriću, otkriveno je da metilglioksal ima sposobnost da blokira sposobnost BRCA2 gena u borbi protiv raka, prenosi b92.net.

Vodeći istraživač i direktor Centra za istraživanje raka Nacionalnog univerziteta u Singapuru dr Ašok Venkitaraman rekao je da metilglioksal pokreće uništavanje gena BRCA2, čime se smanjuje njegova aktivnost u ćelijama. Iako je ovaj efekat privremen, njegovo delovanje može sprečiti funkciju BRCA2 u prevenciji tumora. On je objasnio da česta konzumacija ultra-prerađene hrane bogate mastima i šećerom može dovesti do povećanog genetskog oštećenja i povećanog rizika od raka🔬:

Otkrili smo da metilglioksal inhibira funkciju sprečavanja tumora BRCA2, što na kraju uzrokuje greške u našoj DNK koje su rani znaci upozorenja za razvoj raka. Studija je takođe primetila da ljudi sa dijabetesom i predijabetesom često imaju visoke nivoe metilglioksala.

Inače, ova studija je objavljena u časopisu Cell.🔬

Autor: klix.ba / b92.net