Postoji razlika između ove dve stvari ☝️

Intolerancija i alergija na gluten nisu ista stvar, iako se često mešaju ili shvataju kao sinonimi. Razumevanje razlike između ova dva stanja ključno je za pravilno upravljanje zdravljem i ishranom.

Alergija na gluten predstavlja imunološki odgovor organizma na belančevinu gluten, koja se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži. Kod osoba koje su alergične na gluten, čak i mala količina ovog proteina može izazvati ozbiljne simptome poput osipa, svraba, otežanog disanja, pa čak i anafilaktičkog šoka. Ova reakcija je brza i jasno definisana, obično se manifestuje odmah nakon konzumiranja hrane koja sadrži gluten.

Sa druge strane, intolerancija na gluten, poznata i kao celijakija, predstavlja autoimunu bolest u kojoj konzumiranje glutena izaziva oštećenje sluznice tankog creva. Simptomi mogu biti raznoliki i uključuju gastrointestinalne tegobe poput nadutosti, dijareje, ili konstipacije, ali i umor, anemiju, gubitak težine i problema sa kožom. Za razliku od alergije, intolerancija se razvija postepeno i može biti teško dijagnostikovana.

Važno je istaći da, dok se alergija na gluten može dijagnostikovati testiranjem na specifične antitela, celijakija zahteva detaljne analize krvi i biopsiju tankog creva radi potvrde dijagnoze.

Upravljanje ovim stanjima zahteva strogo pridržavanje dijete bez glutena. Dok osobe sa alergijom na gluten moraju potpuno izbegavati hranu koja sadrži ovaj protein, osobe sa celijakijom moraju biti posebno oprezne i obratiti pažnju na sve proizvode koji mogu sadržavati skrivene izvore glutena.

Poznavanje razlike između alergije i intolerancije na gluten omogućava osobama koje se suočavaju sa ovim problemima da pravilno upravljaju svojim zdravljem i ishranom, čime se poboljšava kvalitet njihovog života.

Autor: Balša Stupar