Analizirajmo klasične gimnastičke mitove

Što više seksa imate, to su lošiji rezultati u fitnes programu koji ste odabrali. Mit ili stvarnost?

Između trenutaka kada primenite fitnes program i onih kada dobijete uputstva od svog trenera, postoje teorije: istine - zadirkivanje mlađih i saveti sportista koji su veoma vrlo sigurni da će sledeći korak u njihovom životu biti učešće na Olimpijskim igrama (možda?). Analizirajmo klasične gimnastičke mitove.

Foto: Unsplash.com

Što se više znojite, to bolje vežbate - Znoj je pokazatelj da je telo povećalo broj otkucaja srca, pa to znači da je sasvim moguće da sportista pravilno ispuni neke ciljeve u fitnesu. Ali znoj nije ništa drugo do reakcija tela na pregrevanje, pokušaj uklanjanja toplote koja je rezultat stresa zbog vežbanja. Količina znoja možemo da variramo u zavisnosti od vrste vežbanja. To ne znači da treba da merite efikasnost svojih treninga na osnovu znoja.

Akumulacija mlečne kiseline kriva je što ne možemo da sedimo ispod šanka - mit je koji nije rodio nikakav bol, nikakav dobitak, to je pogodan uzrok hrpe povreda sportista koji su, iako mišićavi, više voleli da nastave vežbe sa tegovima, gađajući im noge. D.O.M.S (Delaied Onset Muscle Soreness), tj. Odloženi početak bolova u mišićima nije povezan sa akumulacijom mlečne kiseline.

Foto: Unsplash.com

To je simptom koji se javlja uglavnom kod sportista koji imaju vremena za vežbanje, kada pokušavaju da rade anaerobne vežbe sa intenzitetom i velikim opterećenjem. Intenzivan pritisak u uslovima kada je kiseonik koji prolazi kroz mišiće ograničen (u aerobnim vežbama se dešava upravo suprotno) može naneti blago primetno oštećenje mišića kod sportiste. U svakom slučaju, povećanje intenziteta vežbanja i opterećenja težinom treba raditi postepeno.

Ne počinjete da vežbate pre istezanja - Kad kažemo istezanje, mislimo na ovo školsko zagrevanje, gde padnete, radite razne poze rukama naslonjenim na noge 30 sekundi i nakon 4-5 minuta započinjete program. Ova rutina, gde su hladni mišići tela iznenada pod pritiskom, najbolja je pozivnica za povrede. Pokušajte da zaboravite ove smešne školske vežbe šaka-noga i u svoj program zagrevanja uključite dinamičke vežbe istezanja koje pomažu vašim telesnim mišićima da se opuste i pravilno zagreju, potpunim, ponavljajućim pokretima.

Foto: Unsplash.com

Seks smanjuje performanse - Poznati taj i taj (ime poznatog sportiste sa prelepom ženom) čim je upoznao suprugu, prestao je dobro da igra. To je klasična teorija zavere na terenu koja je uvedena u teretanama. Onda u slučaju teretane je sportista koji takođe ima seks (ne zovemo ih u teretane, osim ako ne želimo da se bezbroj šale o našem ljubavnom životu).

Svakako postoje dokazi da seks može indirektno uticati na performanse sportista ako to rezultira smanjenim satima dnevnog spavanja. Ali do danas nema jasnih indikacija da seks uzrokuje smanjene sportske performanse. Ali to je nešto u šta i dalje verujemo jer se čini logičnim. Zapravo, Robert Dž. Dejvis, zdravstveni novinar, napisao je za magazin TIME o ovom mitu: - Ako se pitate kako seks pre vežbanja utiče na performanse sportista, možete to pokušati tek kasnije. Da pokušaju da pretrče pet kilometara.

Foto: Unsplash.com

Autor: redportal.rs

#fitnes

#mitovi

#trening