Nutricionistkinja podelila sa gledaocima Red TV-a savete za zdravu i izbalansiranu ishranu 🍏🍌

Aktuelna tema nakon praznika jeste ishrana. Kako oko Nove godine, slava i Božića konzumiramo više nego što bi trebalo hrane, koja se ne nalazi u vrhu piramide zdravih namirnica, svako od nas treba više pažnje da posveti svojoj ishrani. Ukoliko ne znate na koji način svoju ishranu možete izbalansirati i dovesti u red, nastavite da čitate i saznajte sve što vas zanima od poznate nutricionistkinje Ane Petrović. 😎

Kroz intervju koji je dala za emisiju Whatzuuuup, Ana Petrović otkrila je da ne treba biti striktan tokom cele godine i da neke mere, kada su režimi određenih ishrana u pitanju, treba popustiti. Odnosno, kako je srpska hrana dosta jaka, nutricionistkinja kaže da takav način života neće mnogo naštetiti našem organizmu ukoliko traje 2 dana, nakon čega je obavezan jutarnji detoks, kako bi se telo vratilo balans.

Foto: Printscreen YouTube/Red TV

Jutrarnji detoks podrazumeva ispijanje aronije razblažene sa vodom ili alojom, ceđeni sok ili biljni čaj, koji je diuretik. 😉

Doručak treba da bude lagan, a kao jedan od predloga, Ana Petrović izdvojila je omlet i integralni hleb. Treba izbeći kombinaciju jaja sa sirom ili kobasicama, tj. ne treba mešati proteine, jer je svakako hrana koju tokom praznika spremamo jaka i masna.

Takođe, treba ograničiti masnoće, a ukoliko pojedemo slatkiš, uz njega treba pojesti i neku voćku bogatu celulozom. 🍏

A ukoliko ste tokom praznika pili alkohol i jeli jako masnu i začinjenu hranu, nutricionistkinja savetuje da se popije jabukovo sirće, jer neutrališe kiselinu.

Kada je vreme obroka u pitanju, poželjno je da večera bude 2 sata pre spavanja.

Namirnice koje svakodnevno koristimo, a koje su jako štetne, jesu gazirani napici, industrijski sokovi, grickalice sa zasićenim mastima, namirnice pune veštačkog šećera, rafinisani proizvodi i slično.

Hrana koju možemo jesti u neograničenim količinama svakoga dana, jeste ona koja ima dosta vlakana: voće i povrće. U proseku, čovek treba dnevno da unese oko 30 do 36 grama vlakana.

Ostatak intervjua sa Anom Petrović možete čuti u videu ispod:

IZVOR: YT / Red TV

pročitajte još

Zelena detoks supa 🥣

Autor: redportal.rs

#DETOKS

#ana petrović

#balans

#ishrana

#praznici

#redtv

#whatzuuuup