Izbalansiran doručak pomaže u jačanju metabolizma

Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu i igra ključnu ulogu u ubrzavanju našeg metabolizma i obezbeđivanju energije potrebne za početak dana, prenosi b92.net.

Izbori koje donosimo tokom doručka mogu znatno uticati na naš metabolizam, kao i na to koliko efikasno naše telo sagoreva kalorije tokom dana. Iako dobro izbalansiran doručak može pomoći u jačanju vašeg metabolizma, važno je biti svestanda postoje određene namirnice koje jedemo za doručak sa visokim sadržajem šećera koje mogu uticati na ove metaboličke prednosti.

Ovo su 2 slatke namirnice za doručak koje treba da izbacite ako želite da ubrzate svoj metabolizam:

Zaslađene žitarice

Izbacivanje zaslađenih žitarica iz vašeg doručka može biti značajan korak ka jačanju vašeg metabolizma i unapređenju opšteg zdravlja. Mnoge komercijalne žitarice su pune dodatog šećera, što daje brzi energetski skok praćen krahom koji može ostaviti osećaj umora. Ova slatka zrna obično su bogata dodatnim šećerima i rafinisanim ugljenim hidratima koji podižu nivo šećera u krvi i insulina, što rezultira sporijim metabolizmom i povećanim skladištenjem masti na stomaku.

Voćni jogurt

Mnogi jogurti komercijalno aromatizovani puni su dodatog šećera, koji može doprineti povećanju telesne težine i negativno uticati na metaboličko zdravlje. Prekomerni unos šećera može dovesti do insulinske rezistencije, ometajući sposobnost tela da efikasno reguliše nivo šećera u krvi. Prekomerna potrošnja šećera, čak i ujutro, može dovesti do skokova insulina, podstičući skladištenje masti i potencijalno narušavajući metaboličku funkciju tokom vremena.

Štaviše, nekim aromatizovanim jogurtima možda nedostaju vlakna neophodna za trajnu energiju, što dovodi do brzog porasta i pada nivoa šećera u krvi, što može negativno uticati na metabolizam.

Autor: klix.ba / b92.net