Ovo su različite varijante iste vrste ☝️

Iako na prvi pogled izgledaju veoma različito, ova tri povrća imaju mnogo zajedničkih karakteristika koje ih svrstavaju u istu biljnu vrstu, Brassica oleracea.

Prvo što se primeti jeste razlika u njihovom izgledu. Kupus je velika glavica sa širokim zelenim listovima, dok su prokelj i karfiol manji i kompaktniji, sa cvetnim pupoljcima koji formiraju karakteristične "cvetove". Međutim, uprkos ovim razlikama, svi oni potiču od istog pretka i dele slične genetske osobine.

Osim toga, ova tri povrća se gaje na sličan način i zahtevaju iste uslove kako bi uspevala. Sve tri biljke preferiraju umerenu klimu i dobro drenirano zemljište bogato hranljivim materijama. Takođe, sve one mogu biti podložne istim bolestima i štetočinama, te se primenjuju slične metode zaštite i održavanja useva.

Zanimljivo je i to što se sva tri povrća mogu koristiti na različite načine u kulinarstvu. Kupus se najčešće koristi u pripremi salata, kao prilog jelima ili kao osnova za kiseli kupus. Prokelj se obično kuva ili prži, dok se karfiol može pripremiti na različite načine, uključujući kuvanje, pečenje ili prženje. Bez obzira na način pripreme, sva tri povrća su bogata hranljivim materijama i često se preporučuju u ishrani zbog svojih blagotvornih efekata na zdravlje.

Iako se kupus, prokelj i karfiol na prvi pogled mogu činiti veoma različitim povrćem, oni zapravo pripadaju istoj botaničkoj vrsti i dele mnoge zajedničke karakteristike. Njihova raznovrsna upotreba u kulinarstvu i njihova hranljiva vrednost čine ih dragocenim sastojcima u ishrani ljudi širom sveta.

Autor: Balša Stupar