Izuzetno efikasna u tretmanu brojnih digestivnih problema ☝️

FODMAP dijeta je režim ishrane koji se koristi u tretmanu sindroma iritabilnog creva (IBS) i drugih digestivnih problema. Akronim FODMAP označava fermentabilne oligo-, di-, monosaharide i poliole, odnosno grupu fermentabilnih ugljenih hidrata koji mogu izazvati simptome kao što su nadutost, gasovi, bolovi u stomaku i promene u crevnoj aktivnosti.

Ova dijeta se zasniva na izbegavanju namirnica koje sadrže visok nivo ovih fermentabilnih ugljenih hidrata, kao što je voće poput jabuka, krušaka i breskvi, neke vrste povrća poput crnog luka i belog luka, mlečni proizvodi, pšenica i neki zaslađivači. Umesto toga, preporučuje se konzumacija namirnica koje su niskog FODMAP sadržaja, poput šargarepe, krastavaca, pomorandži, jaja, ribe, mesa, pirinča i nekih tvrdih sireva.

FODMAP dijeta se primenjuje u fazama. Prva faza podrazumeva strogo izbegavanje visokofodmap namirnica u trajanju od nekoliko nedelja, kako bi se simptomi smirili. Zatim sledi postepeno ponovno uvođenje određenih namirnica kako bi se identifikovale one koje izazivaju simptome kod svakog pojedinca. Na osnovu ove procene, pravi se personalizovani plan ishrane.

Iako FODMAP dijeta može biti efikasna u smanjenju simptoma IBS-a i drugih problema sa varenjem, važno je da se sprovede pod nadzorom stručnjaka, poput nutricioniste ili dijetetičara. Takođe, treba imati na umu da ova dijeta nije namenjena svima, te je konsultacija sa lekarom pre početka obavezna.

Autor: Balša Stupar