Saveti za JUTRO POSLE 😂😂

Mamurluk u većini slučajeva nastaje kao posledica preterane konzumacije alkoholnih pića, a pogoršava se ukoliko je došlo do mešanja različitih vrsta alkoholnih pića ili konzumiranja manje kvalitetnog pića. U uzroke mamurluka ubrajamo dehidrataciju organizma, širenje krvnih sudova, pad šećera u krvi i određene štetne supstance koje se mogu naći u alkoholnim pićima. Za razliku od hrane, alkoholu ne treba mnogo vremena da ga telo svari i pošalje u krvotok, 20% ide direktno u krv kroz male krvne sudove, dok 80% ide prvo u creva, a tek odatke u krvotok. Koliko dugo će alkohol biti u krvi, zavisi od sposobnosti jetre da ga metabolizira. To zavisi od mnogih faktora, a najviše od telesne težine, strarosti, pola, godina i naravno zdravlja jetre i stanja u kom se nalazi, kao i od imuniteta u celini.

Foto: pexels.com

Najefikasniji načini da se mamurluk spreči ili što brže prođe su sledeći:

1. Pijte puno vode - Unos tečnosti je preporučljiv pre, tokom i nakon konzumacije alkoholnih pića. Unos vode uz alkohol će obezbediti da ne dehidrirate i ne budite se da pijete vodu tokom noći. Kisela voda, kako neki tvrde je učinkovitija.

2. Jedite pre nego što pijete - Ako znate da je ispred vas luda noć u kojoj ćete popiti mnogo, pokušajte da dobro i obilno večerate. Piti alkohol na prazan stomak dovodi do bržeg i jačeg efekta alkohola, kao i goreg mamurluka. BITNO TI JE DA MEZIŠ I NE MOŠ SE NAPIJEŠ - stih je pesme Kruševac Geta. Primenite ovo!

3. Ne mešajte različita alkoholna pića - Ukoliko već znate da ćete popiti puno alkohola tokom neke proslave ili druge slične prilike, najbolje bi bilo da se odlučite za SAMO 1 vrstu pića. Mešanje više pića može dovesti do mučnine i kada unesete manje količine. 🤮🤮🤮

Foto: pexels.com

4. Popijte čaj od đumbira - Čaj od đumbira je prava 1. pomoć kod mučnine i povraćanja koji su izazvani mamurlukom. Đumbir smiruje nemiran stomak i smanjuje nagon za povraćanjem.

5. AKTIVNI UGALJ - Inače, aktivni ugalj se koristi u bolnicama zahvaljujući sposobosti da zaustavi otrov i predoziranja koja mogu imati tragične posledice. Konzumiranjem aktivnog uglja u vidu kapsula i dražeja smanjićete simptome mamurluka. Prilično je efikasan, a sve vreme morate piti dovoljno vode. Da bi vam bilo lakše progutati možete po njemu posuti malo limunovog soka i jabukovog sirćeta. Nije poželjno kombinovati aktivni ugalj i kafu, jer će doći do sužavanja krvnih sudova, a to vam nije potrebno kad ste mamurni.

6. OMEGA 3 ULJA - Pre odlaska u krevet uzmite 1 kašiku omega 3 ulja ili u obliku pet kapsula. Omega 3 ulja su sjajan antiinflamatorni suplement. Tokom noći doći će do pozitivnih reakcija, pa ćete se probuditi mnogo svežiji i bez mučnine.

Autor: redportal.rs

#jetra

#lek

#mamurluk

#metabolizam

#piće

#saveti

#tečnost