Verovali ili ne, stres je najveći okidač

Ako smo nešto shvatili ove godine, to je da nam ništa nije dato. Naročito zdravlje. A pošto bi to trebalo da nam bude prioritet, praznici bi trebalo da nas pronađu zdravim i jakim, kako za nas, tako i za one oko nas.

Jedan od razloga zašto smo osetljivi na bolesti je stres. Stoga brinemo o telu i njegovim potrebama i ne zaboravimo da se svakodnevno brinemo o sebi kroz ono što nas raduje. Saveti koje ćemo vam dati su jednostavni i praktični, ali nikako vam ne smeju napustiti pamet. Naročito tokom praznika.

Foto: Unsplash.com

Hidrirajte se - Nikada se nećemo umoriti od ponavljanja toga. Sada tokom praznika treba da povećate količinu vode koju pijete jer postoji šansa da ćete imati više stresa. A kada dobijete dovoljno hidratacije, celo telo funkcioniše pravilno. Stoga, svaki put kad ste žedni ili se osećate pomalo umorno, popijte odmah vodu i nemojte se odmah bacati na bezalkoholna pića, kafu i alkohol.

Foto: pexels.com

Tehnika koja vas rasterećuje - Meditacija može trajati samo nekoliko minuta u vašem danu. Ako ne znate odakle biste započeli, možete započeti tehnikom disanja 4-4-4. Duboko udahnite kroz nos brojeći do 4, zatvorite oči i zamislite da ispunjava telo vazduhom brojeći do 4. Na kraju duboki izdah brojeći do 4. Ponovite tehniku još 3 puta.

Hrana koja nas prizemljuje - Naravno da ćemo uživati u svečanim delicijama, ali moramo stvoriti pravi balans sa hranom koja nas prizemljuje i koja je telu definitivno potrebna. Povrće poput šargarepe, slatkog krompira i cvekle, hranljivih supa i začina ima beskrajne koristi. Najindikativniji su đumbir, kardamom, kurkuma, paprika i cimet. Začini koji idu u hranu i piće.

Foto: Unsplash.com

Zdrava rutina i tokom praznika - Svi imamo dnevnu rutinu koju sledimo i koja nam definitivno pomaže. Od jutarnje meditacije, šetnje kao fizičko vežbanje, hobija koji nas oslobađaju i držimo se podalje cigareta, previše alkohola i svega što narušava naše zdravlje.

Autor: redportal.rs

#imunitet

#praznici

#zdravlje