Ako ste lenjii i volite da radite ili učite iz kreveta, telefon ili tablet su mnogo bolji izbor za vas

Iako nas pogodnost prenosivosti koju nam laptop pruža u odnosu na desktop računare vrlo često navede da se olenjimo i da ga koristimo na nama najudobnijim mestima poput kreveta, postoji vrlo dobar razlog zbog koga bi trebalo da se suzdržavamo ovakve prakse.

Naime, stvar je u tome da nama najudobnije mesto nije baš i našem laptopu najpogodnije mesto za rad. Naprotiv.

Koliko ste često uhvatili sebe da se kada radite ili učite kod kuće zavalite u krevet, a svoj lat top, naravno, stavite pored sebe, kako Bog zapoveda? 😁 Odgovor većine, nažalost, jeste: "Vrlo često". Međutim, jeste li svesni koliko to šteti vašem laptopu? 🙄

Naime, optimalna temperatura za rad laptopa jeste do 40 stepeni Celzijusa. Međutim, ukoliko se laptop nalazi na tkanini koja ga okružuje i sprečava ventilator da odradi svoj posao, laptop se mnogo brže zagreva.

Dobra vest jeste da će se laptop sam isključiti pre nego što previsoka temperatura napravi ozbiljnije oštećenje na uređaju, čim senzor prepozna opasnost. Međutim, loša vest jeste da čestim i dugotrajnim ovakvim načinom korišćenja laptopa može doći do čestog pregrevanja uređaja i samim tim do čestih kvarova na laptopu.

Ukoliko primetite da se Vaš uređaj prebrzo pregreva, uvek možete posegnuti za detaljnim spoljašnjim i unutrašnjim čišćenjem laptopa. U tom pogledu najvažnije je očistiti ventilator od prašine i čestica tkanine koji su se s vremenom na njemu nahvatali. U ovu svrhu možete upotrebiti nakvašenu vatu, odnosno štapić za uši.

Postoji mnogo faktora koji utiču na dugovečnost jednog laptopa i naravno da sve ima svoj vek trajanja. Međutim, sledeći put kada osetite ste previše lenji za sedenje za stolom, upotrebite svoj telefon ili tablet za surfovanje iz kreveta.

Naravno, postoje i posebni stalci koji nepopravljivim lenjim bubama olakšavaju korišćenje laptopa iz kreveta na način koji pogodje i samom uređaju, a ne samo korisniku.

IZVOR: YT / The 5bestpro

Autor: redportal.rs

#Laptop

#lap top

#pregrevanje