Pogledajte šta deca rade kada su zapostavljena

U današenjem svetu u kome roditelji mnogo rade i žive ubrzano, deca mogu da se osete zapostavljeno. Koliko god da vam se čini da oni stalno traže pažnju, ovi znaci mogu da budu i “upozorenje” da im ona baš nedostaje. Prema procenih psihologa nedostatak pažnje i posvećenost deci može da ostavi dugotrajne posledice na ponašanje. Evo nekoliko znakova koji vam to mogu dati do znanja.

Privrženost

Deca mogu pokazivati znakove privrženosti ako dobijaju previše pažnje, a ponekad i zbog nedovoljno pažnje. Privrženost često proizlazi iz potrebe da se osećamo sigurnima i zaštićenima. Zato, ako primetite da vas dete stalno drži ili prati, pokušajte više da mu se posvetite.

Neobjašnjivi izlivi besa posebno kod starije dece

Neobjašnjivi izlivi besa mogu da budu zabrinjavajući, ali ne događaju se bez razloga. Jedan od mogućih uzroka je nedostatak pažnje. Dete koje je “gladno” pažnje učiniće sve što je u njegovoj moći da je dobije, čak i ako to znači napraviti scenu u javnosti bez razloga. Izlivi besa uključuju vikanje, vrištanje ili plač.

Agresivnost

Deca željna pažnje često se agresivno ponašaju. To može uključiti bacanje stvari, udaranje, samopovređivanje i povređivanje drugih. Deci je to jedan od najlakših načina da privuku pažnju roditelja.

Traženje pomoći čak i kad ona nije potrebna

Dete koje traži pažnju neprestano će tražiti pomoć. Čak i ako je sposobno da učini nešto samo, obratiće se roditelju ako žudi za njegovom pažnjom.

Sporost

Deca jesu mala, ali ako žele vašu pažnju, namerno mogu da budu spora ili polako da završavaju zadatke koje ste im dali. Nadaju se da će roditelji takoda ih primete i pomoći im.

Autor: Magazin Novosti

#dete

#nedostatak pažnje

#vaspitanje