Ne postoji nikakav test

Predmenstrualni sindrom je kombinacija simptoma koje mnoge žene doživljavaju sedam do 15 dana pre menstruacije. Reč je o fizičkim i emocionalnim promenama, a istraživanja pokazuju da do njih dolazi nakon ovulacije, piše Magazin Novosti.

Pošto žena ne zatrudni, nivo estrogena i progesterona počinje da dramatično pada. Kad hormoni počnu da se ponovo dižu, simptomi će oslabiti. Evo koje sve tegobe žena oseća tokom PMS-a.

📍 Među fizičkim simptomima najčešći su:

Oticanje grudi i njihova manja ili veća osetljivost; zatvor ili proliv; gasovi i nadutost; grčevi; bol u leđima; glavobolja; nespretnost i slabija tolerancija na svetlo i buku.

😭 Emocionalni ili mentalni simptomi su:

Nervoza i razdražljivost; problemi sa spavanjem (žena spava premalo ili previše); umor; promene apetita; napetost i sklonost ka neprijateljskim potezima; anksioznost; tuga ili napadi plača; problem sa koncentracijom; promene raspoloženja; gubitak interesovanja za intimne odnose.

Za PMS ne postoji nikakav test. Doktor može da sa ženom popriča o simptomima koje je muče, kao i da joj da savete za njihovo lakše prevazilaženje ☝🏻.

Treba da vodite i svoj kalendar menstruacije kao i ostalih tegoba, kako biste bili sigurni da je reč o PMS-u. Znaćete da je tako ako zabeležite sledeće: tegobe počinju u roku od 5 dana pre nego što dobijete menstruaciju. To se ponovi barem 3 meseca zaredom. Simptomi nestanu u roku od 4 dana od dana kad dobijete menstruaciju. Osećate da ne možete da obavljate svoje normalne dnevne aktivnosti i uživate u njima.

Autor: magazin.novosti.rs

#ciklus

#menstruacija

#pms

#simptomi

#tegobe