Šta je mit, a šta prava istina?

Želeći da razbije mit o pijenju vode, nutricionistkinja Nada Vogt je objasnila da li treba da obraćate pažnju kada pijete vodu, pre, tokom ili nakon jela:

– Ideja jeste u tome da voda ili tečnost utiču na razređivanje želudačnih sokova i samim tim se otežava varenje, pa zato voda ne treba da se pije. Hajde onda da vidimo ovako, recimo jedete salatu, u prevodu jedete vodu u obliku žvakanja, zašto bi onda problem bio unos vode, ili recimo jedete potaž, čorbu, supu, to je voda, jel tako? Kada god nešto pojedemo ili popijemo, unošenjem hrane u želudac, naše želudačne žlezde automatsli počinju da proizvode onoliko želudačnog soka, koliko je i potrebno za varenje toga, te hrane koju jedemo. Ako je potrebno više, te žlezde će više i proizvesti, a to je proces koji zapravo savršeno funkcioniše i nije neka situacija da vi imate početnu količinu, koja se dalje ne prilagođava vašem unosu hrane – navodi Nada i dodaje:

– Suština je dakle da slobodno pijete vodu uoči obroka, koliko god želite. Pre, tokom ili nakon obroka, jer to nema nikakvog negativnog uticaja na varenje. Šta više, taj dodatni unos tečnosti oko obroka može biti koristan, recimo sporiji unos hrane, svesnije jedenje, voda omekšava stolicu, što može preventirati konstipaciju kod onih koji je imaju.

Autor: Objektiv

#obrok

#voda

#čaša vode