Paradoks neuzvraćene ljubavi 😏

Čak iako se ta ljubav desila pre viĆĄe godina, i dalje smo u svom umu lojalni svakom detalju svog poimanja te osobe i svom mestu kraj nje. MoĆŸe biti na desetine razloga koji su uzrok naĆĄe ljubavne nedaće, moĆŸda su se on ili ona preselili u drugu zemlju? MoĆŸda su se udali za nekoga drugog ili oĆŸenili nekim drugim? MoĆŸda su preminuli? SuĆĄtinski, to je nevaĆŸno. 😅

Vratimo se malo u proơlost, tačnije u 18. vek. Vratimo se do Getea i njegove knjige Jadi mladog Vertera, koja je u biti upravo knjiga o ovom stanju ljudskog uma. Heroj knjige Verter, mladi i vredni student, strastveno se zaljubljuje u mladu i prelepu devojku po imenu Ơarlota. On se njoj sviđa, ali ga ne voli, delom jer je udata za drugog čoveka.

Sa druge strane, oko Vertera, je plejada singl ĆŸena i devojaka koje mu ukazuju paĆŸnju i bacaju signale da su zainteresovane, ali on nema vremena za njih. 😏

Sve ĆĄto on ĆŸeli i sve ĆĄto mu je u mislima je prelepa Ć arlota. Ona koja ne mari za njega. đŸ˜±

Na kraju, izmučen i nesrećan zbog toga ĆĄto ne moĆŸe da ima ono za čim ĆŸudi, Verter izvrĆĄava samoubistvo.

Foto: Pixabay.com/Free use

Geteova knjiga je decenijama bila primer čistote ljubavi, i kao takva je hvaljena kao jedan od najlepơih primera pisanja nekoga ko se duboko razume ljubav.

Ovaj narativ neuzvraćene ljubavi, toliko slavljen u druơtvu i tematski čest u svemu od filma, preko muzike do knjiga, zvuči čisto, iskreno, idealno i univerzalno.

Ali ako malo dublje pogledamo, lako shvatamo da je ovo stanje svesti i fokusiranje oko onoga ĆĄto ne moĆŸemo imati zapravo siguran način da nikada i ne budemo u vezi. Zapravo, da se nikada ne moramo suočiti sa realnostima ljubavi.

Fiksacija na određenu i nedostupnu osobu omogućava nam da javno budemo 100% zaljubljeni i posvećeni, da izgaramo za njom/njim, a zapravo da ne moramo da se nosimo sa istinskim problemima koje donosi sa sobom jedna prava, zemaljska i nadasve ljudska veza između dve osobe.

Taj vrtlog kontradiktornosti moĆŸe proizići iz viĆĄe različitih faktora. Od nedostatka vere u sebe, od mrĆŸnje prema sebi. Od averzije prema osećanjima i njihovom pokazivanju ili čak od straha od odbacivanja, koje će se dogoditi poĆĄto se otkrije vaĆĄa prava narav i karakter. Ti strahovi, iako su vama kao čitaocu moĆŸda strani, za tu osobu su realni i zasluĆŸuju svako naĆĄe razumevanje. Ali oni skoro nikada nisu teme oko kojih je beznadeĆŸno zaljubljena osoba voljna da diskutuje.

Oni bi radije zadrĆŸali paĆŸnju na neuzvraćenoj ljubavi, pre no na fundamentalnim razlozima zaĆĄto i dalje odrĆŸavaju svoju fiksaciju.

Foto: Pixabay.com/free use

Način izlaska iz ovog začaranog kruga nije da negiramo svoja osećanja, koja očigledno posedujemo prema toj osobi. Već da jasno sebi raơčlanimo ơta nas je to privuklo ka njoj ili njemu i da to ơto bezgranično vrednujemo u toj jednoj osobi postoji i u drugim ljudima. Drugim ljudima koji ne donose sa sobom set problema zbog kojih je naơa prva ljubav nesrećna.

Paradoksalno, paĆŸljivim i iskrenim razmiĆĄljanjem o karakteru osobe u koju smo zaljubljeni mi polako dolazimo do spoznaje da zapravo moĆŸemo voleti i nekog drugog - niĆĄta manje iskreno i niĆĄta manje snaĆŸno i strastveno. 😅

I nadasve, nateraće nas da se suočimo sa time da prava ljubav ne znači patnju i depresiju izgaranja za osobom koju ne moĆŸemo imati, već hrabrost da se suočimo sa zaista straĆĄnom mogućnosti - da osoba koja je slobodna i koja, uprkos naĆĄoj ubeđenosti u suprotno, zaista misli da smo mi dostojni njene ili njegove paĆŸnje i ljubavi.

Autor: The School of Life / redportal.rs

#Ljubavne patnje

#Sreća

#brak

#ljubav

#neuzvraćena ljubav

#preboleti

#veza