Budući da nam polako dolaze sve niže temperature, stručnjaci su ukazali na nekoliko stvari koje mogu da vam pomognu da se dodatno zagrejete.

Žitarice i orašasti plodovi su odličan izbor.

U pitanju je hrana! I to ne bilo koja, a ovo je lista namernica koje povećavaju temperaturu tela:

Orašasti plodovi

Kikiriki, bademi i pistaći mogu da povećaju metabolizam, kao i temepraturu tela i pre nego što se utoplite u krevetu. Takođe, ovi orašasti plodovi sadrže melatonin, prirodni hormon koji pomaže da bolje zaspite.

Žitarice

Obično su žitarice namenjene za doručak, ali stručnjaci ukazuju da bi trebalo i pred spavanje da se unesu u organizam, ukoliko želite da poboljšate varenje pri čemu se telo zagreva.

Banane

Banane bogate vitaminom B i magnezijumom su zadužene za normalno funcionisanje tiroidne i nadbubrežne žlezde, a koje direktno regulišu temperaturu tela.

Đumbir

Đumbir je odličan za širenje krvnih sudova, te oni postaju opušteni što doprinosi povećanom protoku krvi koji pomaže vašem telu da se zagreje.

Šargarepa

Šargarepa izaziva zagrevanje vašeg tela zbog potrebe za više energije tokom varenja.

Međutim, postoji i hrana koju bi trebalo da izbegavate jer hemijskih reakcijama snižava vašu temperaturu tela, kao što su: lubenica, breskve, pomorandže, celer i krastavac. Ljutu hranu bi takođe trebalo da izbegavate jer ona utiče na receptore u jeziku, što dalje naše telo raaguje znojenjem, te se na taj način hladi. Kelj i kupus su još jedne od namirnica koje treba da izbegavate, pogotovo pred spavanje. Em što znaju da nadimaju, em rashlađuju telo.

Autor: Objektiv

#banane

#hrana

#namirnice

#orašasti plodovi

#đumbir

#šargarepa

#žitarice