Koje su prednosti spavanja bez odeće?

Spavanje bez odeće možda nije prva stvar o kojoj razmišljate kada je u pitanju poboljšanje vašeg zdravlja, ali postoje mnoge prednosti koje ne bi trebalo ignorisati.

Koje su prednosti spavanja bez odeće?

Bolje ćete spavati

Dubok san povećava radnu sposobnost i daje energiju tokom celog dana, tako da nemate želju da spavate svakih 10 minuta. Prema Američkom udruženju medicine sna, tada opada telesna temperatura. Kada nosite pidžamu, vi narušavate ovaj proces, tj. prirodni pad temperature i tako remetite ciklus budnosti i sna. Ukoliko ne možete da se rashladite, nećete se baš naspavati.

Čista koža

Kad se u snu okrećete, pojačava se iritacija tela od tkanine pa bakterije i sebum ostaju na tkanini i svakodnevno dolaze u kontakt s kožom (posebno ako retko menjate pidžamu). Zato će spavanje bez pidžame pomoći ukoliko imate problem sa akni na leđima, grudima i ostalim delovima tela

Foto: Unsplash.com/@justdushawn

Smanjenje stresa

Noćni san se sastoji od dva ciklusa. Prvi obuhvata oporavak uz snižavanje nivoa kortizola, a drugi ciklus podiže nivo kortizola kako biste bili spremni za sledeći dan te imali dovoljno energije za naredni dan. Stres je posledica neprospavanih noći i lošeg sna. Loš san narušava nivo kortizola u krvi, zbog čega se smanjuje imunitet, povećava se rizik od razvoja srčanih bolesti i depresije i smanjuju su kognitivne sposobnosti. Dobar san kontroliše nivo kortizola, koji pomaže telu da se bolje nosi sa stresom.

Smanjićete veličinu stomaka

Kao što smo već rekli, ukoliko vam je san ometen (npr. zbog neudobne pidžame), vaše telo će prirodno proizvesti više kortizola nego obično. Taj višak će izazvati povećanje apetita.

Samopouzdanje

Spavanje bez pidžame povećava vaše samopouzdanje. Prema Forbesovom članku, spavanje bez odeće vam pomaže da zaradite više novca, jer dobar odmor noću razvija otpornost na stres i kreativno razmišljanje.

Foto: Pixabay.com/DieterRobbins

Osećaćete se seksi

Pokušajte! Tek tada ćete shvatiti koliko su vam donji veš ili pidžama suvišni.

Održava vaginu zdravom

Pripijeno ili oznojeno donje rublje može povećati rizik od vaginalne infekcije, kojoj pogoduju topla i vlažna mesta. Bez obzira na to šta nosite tokom dana, spavanje bez odeće je lak način da se vagina provetri i održi zdravom.

Povećava plodnost kod muškaraca

Žene nisu jedine koje mogu imati koristi. Istraživanje koje je sprovedeno nad 656 muškaraca pokazalo je vezu između nošenja pripijenog donjeg veša i nižeg broja sperme. Muškarci koji su prijavili da nose bokserice su imali veću koncentraciju sperme i ukupan broj spermatozoida od onih koji su nosili usko donje rublje. Takođe, spavanje bez odeće je odličan način da se testisi ohlade.

Autor: redportal.rs

##spavanje

##stres

##zdravlje