Uporne su, dosadne i bolne

Tajna zenstvenosti leži u sređenim noktima. Svaka žena voli da sređuje nokte bez obzira da li su to prirodni nokti ili veštački, dugi, kratki, sa gelom ili bez njega.

Foto: Pexels.com

Najčešći problem pored pucanja noktiju su zanoktice. One mogu biti jako iritantne, bolne i dosadne.

Pravilna nega noktiju podrazumeva i adekvatnu negu kože oko noktne ploče, odnosno zanoktica, što predstavlja sastavni deo svakog dobrog manikir tretmana.

Uzroci nastanka zanoktica mogu biti raznoliki. Od nepravilnog manikira, izloženosti kože ruku hemikalijama, grickanja noktiju ili nedostatka vitamina poput kalcijuma i gvožđa.

Foto: Pexels.com

Rešenja su mnogobrojna. Prvenstveno se mora voditi računa o ishrani i vitaminima u organizmu. Pravilna ishrana utiče na celokupno zdravlje, kožu, nokte. Tako da će zdravije namirnice uticati i na zanoktice.

Ulja za negu noktiju su dobar izbor. Od različitih proizvođača postoje razna ulja za negovanje zanoktica. Mogu se koristiti i jestiva ulja, kao maslinovo ili kokosovo. Ulja koja koristite za lice ili kosu.

Zimi nosite zaštitu za ruke, odnosno rukavice. Ukoliko vam koža ruku nije zaštićena dolazi do pucanja i hrapavosti, pa se u tom slučaju stvaraju i zanoktice.

Redovna upotreba kreme za ruke. Ukoliko vam smeta mazanje ruku u toku dana, ili ako nemate vremena, pokušajte makar pred spavanje da hidrirate svoje ruke.

Ukoliko sami radite manikir, ili vam neko drugi radi, pazite se turpije i oštećenja noktiju. Grub manikir takođe stvara zanoktice.

Autor: redportal.rs

#nokti

#resenje

#zanoktice