Ovaj režim ishrane fokus stavlja na povrće i integralne umesto rafinisanih žitarica.

Švedska dijeta veoma je popularna među top modelima, a naziva se i LCHF ili dijeta sa niskim udelom ugljenih hidrata i visokim sadržajem masti, jer se zasniva na proteinima i zdravim mastima umesto na ugljenim hidratima, prenosi magazin.novosti.rs.

Ovaj režim ishrane fokus stavlja na povrće i integralne umesto rafinisanih žitarica, kao i na organsku hranu sa visokim sadržajem proteina. Švedska dijeta zasniva se na zdravoj hrani i visokokvalitetnim životinjskim proizvodima, a veliki naglasak stavlja i na ribu i morske plodove.

Ukoliko odlučite da primenjujete švedsku dijetu najvažnije je da znate da ona podrazumeva određeni spisak namirnica kog treba da se pridržavate.

Dok ste na švedskoj dijeti možete jesti: povrće kao što su spanać, avokado, krastavac, paradajz, paprika, kupus, karfiol, pečurke, luk, brokoli, prokelj, špargle, bundeva, patlidžan, masline, zelena salata, zatim sve vrste ribe i mesa, orahe i semenke, jaja, nemasne mlečne proizvode, zob, raž.

Povremeno možete da konzumirate i krompir, šargarepu, kao i tamnu čokoladu sa najmanje 70% kakaa, a jednom dnevno možete da pojedete i jednu voćku ili porciju voća koje ne sadrži mnogo šećera, poput borovnica, jagoda ili lubenice.

Povrće može da bude kuvano ili grilovano, a ono što je posebno važno jeste da ne dodajete so jer ona zadržava vodu u organizmu i podiže krvni pritisak. Od pića su dozvoljeni samo voda i nezaslađeni zeleni čaj. Voda je veoma važna i treba piti količinu od dva litra dnevno.

Dokle god se pridržavate pomenutog spiska dozvoljenih namirnica, možete da jedete kad hoćete i koliko hoćete. Uz pomoć švedske dijete možete izgubiti 12 kilograma za dve nedelje, a važno je znati da se ova dijeta ne sme držati duže od tog perioda, jer može da naruši metabolizam.

Kao i kod svake dijete, ne zaboravite da i uz ovaj režim ishrane praktikujete umerenu fizičku aktivnost, kao i da se, pre nego što počnete da držite ovu dijetu, konsultujete sa svojim lekarom.

Autor: magazin.novosti.rs

#Svedska

#dijeta

#ishrana

#svedska dijeta