Cela stvar je nastala zato što smo jednostavno ostali bez ulja u kuhinji

​Jedna pivara-pab u Minhenu pronašla je novi način da prevaziđe nestašicu jestivog ulja u Evropi dopuštajući kupcima da svoje pivo plaćaju suncokretovim uljem kako bi obezbedili zalihe ulja za prženje šnicli, pišu Nezavisne.

S obzirom da Ukrajina i Rusija čine oko 80% globalnog izvoza suncokretovog ulja, mnoge evropske zemlje, uključujući Nemačku, doživele su smanjenje zaliha otkako je Rusija izvršila invaziju na svog suseda u februaru.

Menadžeri pivare Giesinger, pivare i paba u južnom gradu Minhenu, misle da možda imaju odgovor, nudeći ljubiteljima piva litar njihovog omiljenog pića za istu količinu suncokretovog ulja.

- Cela stvar je nastala zato što smo jednostavno ostali bez ulja u kuhinji i zato smo morali da budemo inventivni - rekao je menadžer paba Erik Hofman za televiziju Rojters.

Boce uljane repice i suncokretovog ulja često su nestale sa polica supermarketa u Nemačkoj od ruske invazije na Ukrajinu, a mnoge prodavnice određuju broj flaša po kupcu.

- Veoma je teško doći do ulja… ako vam treba 30 litara nedeljno, a umesto toga dobijete samo 15, u jednom trenutku više nećete moći da pržite šnicle - rekao je Hofman i dodao da su kupci do sada zamijenili 400 litara, prenosi agencija Rojters.

Dok u nemačkim pabovima litar piva košta oko 7 evra (7 dolara), flaša suncokretovog ulja od jednog litra košta oko 4,5 evra - što ponudu čini primamljivom za mnoge kupce.

Kupac Moric Baler kupio je 80 litara suncokretovog ulja u Ukrajini tokom putovanja da isporuči humanitarnu pomoć, zamijenivši svoju pošiljku za osam gajbi piva za svoju rođendansku zabavu.

- Kampanja je kul! Možemo dobiti jeftino pivo i da, pomaže se i pivara Giesinger - rekao je on za medije.

Autor: Rojters

#Giesinger

#Ukrajina