Zablude o kontracepciji

Iako su u 21. veku informacije dostupnije nego ranije, postoje mnoge zablude o kontracepciji.

Kontraceptivne pilule uzrokuju gojenje

Kada započnete sa korišćenjem pilula, možda ćete primetiti blagu promenu težine. To je povezano sa zadržavanjem vode, što je odgovor tela na hormone prisutne u piluli. Bez obzira na to, vaš organizam će se ubrzo prilagoditi okolnostima, a višak vode i kilograma će biti stvar prošlosti.

Ovulacija se vraća odmah nakon prestanka korišćenja pilula

Kada prestanete da uzimate kontraceptivne pilule, može proći neko vreme dok se ovulacija ne vrati. Najčešće, to se dešava 2 ili 3 meseca nakon što ste prestali sa korišćenjem tableta. Kod primanja kontraceptivnih inekcija, taj period je znatno duži i može potrajati od 6 do 12 meseci.

Foto: Unsplash.com/freestocks

Svaki oblik kontracepcije štiti od polnih bolesti

Samo prezervativi koji stvaraju fizičku barijeru između telesnih tečnosti štite od polnih bolesti. Spirale, pilule, injekcije i pilula za dan posle sprečiće trudnoću, ali ne i infekciju.

Uzimanje hitne kontracepcije (tzv. pilula za dan posle) otežava zatrudnjivanje

To što ste jednom koristili hitnu kontracepciju, ne znači da u budućnosti treba da je zaobiđete u nekim specifičnim slučajevima (pucanje kondoma, nezaštićen seks). Ona neće negativno uticati na vašu buduću plodnost niti imati bilo kakve dugotrajne neželjene efekte.

Pilula za dan posle je pilula za abortus

Pilula za dan posle neće naškoditi postojećoj trudnoći i neće biti delotvorna ako ste već trudni. To je rezervna opcija za sprečavanje trudnoće i ne može izazvati abortus.

Autor: Redportal.rs

#kontracepcija

#pilule

#seks

#tablete