Poznata i po lekovitim svojstvima

Lekovita biljka čuvarkuća, koja vodi poreklo iz Meksika, poznata je po svojoj otpornosti, neuništivosti i lekovitosti, posebno kod upale uha. Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, kalcijumov malat, mravlju i jabučnu kiselinu. Moderna su istraživanja potvrdila da poseduje izuzetno vredne kiseline, flavonoide i ugljene hidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Primjenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja piše Magazin Novosti.

Veruje se da neutrališe delovanje štetne energije, promene vremena, posledice stresa i negativnih misli, ali i da pomaže u isceljenju bolesti 🤗🤗. Prema narodnom predanju, čuvarkuća štiti kuću i porodicu od požara, udara gromova, kao i od vampira i veštica. Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusenica, raznih insekata i štetočina.

Čuvarkuću je lako negovati, vrlo je otporna biljka koja se može uzgajati u teglama ili na otvorenom. Zanimljivo je da čuvarkuća deluje i nakon zamrzavanja. To je logična posledica njene visoke tolerancije na hladnoću i sposobnosti preživljavanja u zimskim uslovima.

Bere se od marta do oktobra, a ako je u tegli onda i tokom čitave godine. Trudnice i dojilje moraju izbegavati čuvarkuću.

LEKOVITO DEJSTVO ČUVARKUĆE 🌿

Ona je stari narodni lek za uhobolju, oštećenja bubne opne i gubitak sluha. Njen sok rastvara višak skrućene smole u uhu i smanjuje bol. Čak je i neki pedijatri preporučuju za decu. Da biste se njome lečili, dovoljno je istisnuti 2 do 3 mililitara soka iz lista, ukapati u uho, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri iz uha.

Čuvarkuća ima slično delovanje aloa vere, koja je poznata u lečenju različitih kožnih tegoba. Ova se biljka smatra jednim od najsigurnijih lekova za širok spektar kožnih bolesti. Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ujeda, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.

Čuvarkućom se mogu tretirati kurje oči, pegice, rane i čireve, herpes zoster ili tvrda koža na tabanima, bradavice, opekotine, kao i na bolna mesta nastala od gihta ili uboda insekta.

SOK OD ČUVARKUĆE

Sok čuvarkuće sadrži polisaharide i antibakterijske supstance, koji su delotvorni protiv bakterija. Pomaže i kod živčanih smetnji, strahova i protiv crevnih parazita. Može se piti ili grgljati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uha i grla. Preporučuje se kod zloćudnog tumora materice i usne šupljine. Potrebno je 3 kašičice soka na dan ili pojesti nekoliko listova ove biljke.

ČAJ ZA OBILNE MENSTRUACIJE

Za pripremu lekovitog čaja potrebno je kuvati 10 grama sveže ili 12 grama osušene čuvarkuće najmanje 15 minuta na laganoj vatri u 250 mililitara vode. Procediti i pustiti da se ohladi. Ujutro na prazan stomak popiti šoljicu čaja, a nakon toga svaki sat po jednu kašiku čaja.

Autor: magazin.novosti.rs

#lekovito dejstvo

#čaj

#čuvarkuća